Share
Tweet
Share
Send to friend

Apsurdno: Fale nam liječnici, a oni ne mogu stažirati

Hrvatskoj nedostaje 4.300 liječnika da bi ispunila europski prosjek od 3,6 liječnika na 1.000 stanovnika.

Apsurdno: Fale nam liječnici, a oni ne mogu stažirati

Diplomirani doktori medicine čekaju raspisivanje natječaja za pripravnički staž i u naponu snage nemaju posla. To je poruka koju su liječnici u otvorenom pismu uputili ministru zdravlja Rajku Ostojiću.

Iako je u pitanju deficitarno zanimanje, kao i ostala zanimanja u zdravstvu, liječnici ne mogu doći do potrebnog staža. Zbog rezova u zdravstvu Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje, naime, ne raspisuje natječaje za pripravnički staž što znači da mladi školovani medicinari nemaju posla – na ovaj problem upozoravaju deseci liječnika okupljeni pod nazivom „Doktori medicine na čekanju“.

Pripravnički staž je ‘most’ između njihovog integriranog preddiplomskog i diplomskog studija te specijalističkog usavršavanja na koje su zakonom obvezni.

Da stvar bude još gora, tvrde da ne mogu doći do osnovnih informacija – kada će i na koji način biti raspisan natječaj.

Država ne želi vratiti uloženih 300.000 kuna? 

"Ministarstvo zdravlja nas upućuje na Ministarstvo rada koje nas usmjerava ka Hrvatskom zavodu za zdravstveno osiguranje, koje se na kraju poziva na Hrvatski zavod za zapošljavanje i tako u krug", opisuju liječnici.

Ministru, koji je i sam liječnik, napominju: "Završili smo izuzetno zahtjevan studij medicine kako bismo pomagali ljudima stečenim znanjima i vještinama. Uložili smo puno vremena, truda, odricanja i novca u završavanje studija. Ne zaboravljamo da nam je i država subvencionirala školovanje na čemu smo iznimno zahvalni. Na kraju se postavlja pitanje čemu sve to kad nas država očito ne želi?!" 

Zanima ih i postoji li svijest da odlazak hrvatskih liječnika u inozemstvo znači gubitak od 300 tisuća kuna po osobi, koliko je državu koštala njihova naobrazba. 

Izvor: Danas.hr 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.