Share
Tweet
Share
Send to friend

Rumunjska uzvraća udarac: „Britanija ne valja? Dođite ovdje!“

„Naše žene izgledaju kao Kate. ili kao njena sestra“, piše na jednom posteru, a drugi poručuje: „Charles je ovdje kupio kuću 2005. A Harry nikad nije fotografiran gol.“

Rumunjska uzvraća udarac: „Britanija ne valja? Dođite ovdje!“

Rumunjska je uzvratila udarac Britancima koji se boje navale imigranata iz te zemlje krajem ove godine. Ideja britanske vlade da pokrene 'antikampanju' o životu u Velikoj Britaniji nije dugo čekala na odgovor Rumunja.

„Imate loše vrijeme, nema posla i kuća? To nije dobro. Zašto ne dođete ovdje?“ poručuju Rumunju u svojoj duhovitoj kampanji pod nazivom „Zašto ne dođete ovdje? – Nama se možda neće svidjeti Britanija, ali vi ćete Rumunjsku obožavati.“

Ograničene britanske vize za građane Bugarske i Rumunjske produljene su do kraja godine, a britanski ministri već su počeli razmišljati o 'antikampanji' koja bi Britaniju zaštitila od invazije migranata iz te dvije zemlje.

Građani drugog reda? 

 “Naše točeno pivo je jeftinije od vaše flaširane vode”, navode dalje Rumunji na svojim turističkim sajtovima, aerodromima i hotelima – možda čak i u Londonu, a nisu zaboravili niti na poznati britanski humor. Mihal Gongu, kreativni direktor kampanje, primijetio je da Rumunji imaju 11 riječi za ‘humor’: “Britanci imaju najbolji humor – ali ni mi ne zaostajemo.”

Gongu se nada da će kampanja poboljšati rumunjski imidž: “Većina nas su pošteni, marljivi ljudi koji plaćaju porez, kako u Rumunjskoj tako i u Velikoj Britaniji”, kaže i dodaje da vjeruje kako ‘većina Rumunja u Velikoj Britaniji doprinosi njihovom gospodarstvu’.

Slanje neformalne pozivnice u Rumunjsku će, nada se, uvjeriti Britance da su Rumunji zapravo ‘dragi, ljubazni i dobrodošli’, a ne ‘prosjaci i lopovi’.

“Morali smo reagirati i govoriti o dobrim stvarima”, kaže Gongu komentirajući britansku kampanju. “Slika Rumunjske u britanskim i europskim medijima je pristrana…I mi volimo provoditi vrijeme s obitelji, ići u pub s prijateljima nakon posla. Isti smo kao i svi ostali – naša tipična obitelj ne razlikuje se od tipične britanske obitelji.”

Negativna percepcija Rumunjske i Bugarske nije prošla nezamijećeno niti u Bugarskoj gdje je vlada odlučila uložiti 192.000 funti u ‘popravljanje imidža’ svojih građana i ‘učvrstiti pozitivan imidž Bugarske kao EU članice’.

Dvije zemlje već su uputile i pismo predsjedniku Europske Komisije, Jose Manuel Barossu, u kojem su se požalile na Veliku Britaniju koja ‘nove članice tretira kao drugorazredne Europljane’.

Izvor: Independent 

Fotografija: Photo Pin

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.