Share
Tweet
Share
Send to friend

Facebook ne plaća porez zbog golemih poreznih olakšica

Facebook neće platiti porez za 2012. godinu, iako ima 1,1 milijardu dolara samo od operacija u SAD-u, prenosi Daily Mail.

Facebook ne plaća porez zbog golemih poreznih olakšica

Ne samo da kompanija koja stoji iza vodeće društvene mreže neće platiti porez već će dobiti povrat novca od američke porezne službe – oko 429 milijuna dolara, tvrde iz udruženja Građani za poreznu pravdu (Citizens for Tax Justice – CTJ).

Ovaj povrat dolazi od poreznih odbitaka na dionice izvršnih direktora Facebooka i nagrada u dionicama kompanije.

Udruženje CTJ kaže da da Facebook nije dao “ni dolara” u federalni i budžet saveznih država, usprkos činjenici da odlično prihoduje.

Kako je objavio magazin BusinessWeek, u Facebooku kažu da imaju federalne porezne obveze vrijedne 559 milijuna dolara. Međutim, njihov porezni odbitak na osnovu tzv. stock opcija (isplata direktora u dionicama umjesto u novcu), smanjuje poreznu obvezu za 1,03 milijarde dolara ove godine, uključujući i raniji odbitak od 451 milijun dolara.

Ni to nije kraj u poreznom snalaženju Facebooka. Prema tvrdnjama CTJ-a, Facebook uživa olakšice kao kompanija koja je prošle godine izašla na burzu kroz inicijalnu javnu ponudu dionica (IPO).

Zbog se u Facebooku nadaju da će smanjiti buduće porezne obaveze za još 2,17 milijardi dolara u narednim godinama, javlja Daily Mail.

Izvor: Poslovni Puls

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.