Share
Tweet
Share
Send to friend

VIDEO: A što bi bilo da novac nije važan?

Zadivljujuće je kako naš obrazovni sustav ograničava ljude. Kažu mi: “Pa, željeli bismo biti slikari, pjesnici, pisci, ali kao što svi znaju, na taj način ne možete zaraditi novac.”

VIDEO: A što bi bilo da novac nije važan?

Alan Watts (1915 – 1973) britanski je filozof, pisac i predavač. Najpoznatiji je po svojim interpretacijama i popularizaciji istočnjačke filozofije na Zapadu.  

Njegovi govori i danas su mnogima inspiracija, a ovo je jedan od njih:

Za čime čeznete? Što biste željeli raditi? Često o tome razgovaram sa svojim studentima. Kažu mi: “Evo, izlazimo s fakulteta i uopće nemamo predodžbu što bismo voljeli raditi. ” Stoga im uvijek postavim pitanje: “Što biste voljeli raditi kada novac ne bi bio tema? Kako biste zaista voljeli provesti svoj život?”

Zadivljujuće je kako naš obrazovni sustav ograničava  ljude. Kažu mi: “Pa, željeli bismo biti slikari, pjesnici, pisci, ali kao što svi znaju, na taj način ne možete zaraditi novac.” Druga osoba kaže: “Ja bih volio provoditi vrijeme vani, jahati konje.” Pitam ga: “Želiš li biti učitelj u školi jahanja? Prođimo kroz to – što želiš raditi?” Kada napokon dođemo do nečega, kada pojedinac kaže što zbilja želi raditi, kažem mu: “Radi to. I zaboravi novac.”

Jer, ako kažete da je zarađivanje novca najvažnija stvar, provest ćete život gubeći svoje vrijeme u potpunosti. Radit ćete stvari koje ne volite raditi, kako biste mogli preživjeti odnosno, kako biste mogli nastaviti raditi stvari koje ne volite raditi. To je glupo.

Bolje je imati kratak život ispunjen stvarima koje volite raditi, nego dug život, proveden na bijedan način.   

Na kraju krajeva, ako zaista volite to što radite, nije bitno što je to, jer s vremenom možete postati stručnjak u tome. Jedini način da postanete stručnjak u onome što zaista volite je da stalno to radite. A tada ćete imati priliku ostvariti prihod od toga ili što već želite. Zato nemojte previše brinuti jer svakoga nešto zanima – sve što vas zanima,  zanima i neke druge ljude.

Ali apsolutno je glupo provoditi svoje vrijeme radeći stvari koje ne volite, kako biste mogli koristiti stvari koje ne volite, raditi stvari koje ne volite raditi i učiti svoju djecu da slijede isti taj put!

Vidite, ono što zapravo radimo je to da odgajamo djecu, obrazujemo ih da vode isti život kakav mi živimo. Kako bi oni mogli opravdati sami sebe i pronaći zadovoljstvo u tome da tako odgajaju svoju djecu kako bi i ta djeca mogla tako odgajati svoju djecu - tako nitko ne stigne do cilja.

I zato, vrlo je važno razmisliti o ovom pitanju: “Što ja zaista želim?” 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.