Share
Tweet
Share
Send to friend

Ružno ste odbili posloprimca? Ovo su posljedice…

Novo istraživanje pokazalo je da odbijanje kandidata na ružan način ostavlja posljedice i na poslovanje tvrtke.

Ružno ste odbili posloprimca? Ovo su posljedice…

Istraživanje koje je CareerBuilder proveo na gotovo 4.000 zaposlenika diljem Sjedinjenih Američkih Država pokazalo je da kandidati s lošim iskustvom prijave na oglas za posao najvjerovatnije više neće tražiti posao u toj tvrtki. Osim toga, veća je šansa da će pokušati odgovoriti i svoje prijatelje ili članove obitelji od prijave za posao u toj tvrtki, pa čak i od kupnje proizvoda te tvrtke! To je alarmantan podatak, ako se zna da je barem jedan od četiri tražitelja posla imao loše iskustvo selekcijskog postupka.

Većina kandidata od poslodavaca očekuje povratnu informaciju, pa tako i kada nisu dobili posao. Ali 75% tražitelja posla kaže da nikada nisu dobili povratnu informaciju od poslodavca za čiji su se oglas prijavili unatrag godinu dana.

Istraživanje je pokazalo da izostankom odgovora po završetku natječaja poslodavac riskira gubitak, ne samo potencijalnog zaposlenika, već i klijenta. Gotovo jedna trećina ispitanika biti će manje zainteresirana za proizvod ili uslugu tvrtke, ukoliko nije dobila povratnu informaciju na svoju prijavu na oglas za posao.

U negativno iskustvo posloprimci još uključuju: poslodavce koji kandidate nisu informirali o tome tko je dobio posao; poslove koji u stvarnosti ne odgovaraju onome što je navedeno u oglasu za posao; ispitivače koji ne djeluju kompetentno.

Istraživanje je pokazalo da negativno iskustvo posloprimaca može značajno utjecati na sposobnost tvrtke da zapošljava nove ljude ili prodaje svoje proizvode i usluge. Konkretno, više od 20% tražitelja posla s lošim iskustvom selekcijskog postupka reći će drugima da ne rade u toj tvrtki, dok će 9% njih obeshrabriti članove obitelji i prijatelje da se prijave na neki oglas za radno mjesto u toj tvrtki.

Istraživanje je pokazalo da posloprimac mišljenje o tvrtki, poslodavcu i načinu kako on vodi posao formira već tijekom selekcijskog postupka. Jedno loše iskustvo može imati ozbiljne posljedice, ne samo zbog toga što će kandidat otvoreno izraziti svoje nezadovoljstvo, već će obeshrabriti i druge u namjeri da se prijave za posao u toj tvrtki ili kupuju njene proizvode. Zbog toga je vrlo važno da svoj brend imate na umu i u trenutku kada provodite selekcijski postupak ili na bilo koji drugi način uspostavljate komunikaciju s potencijalnim tražiteljima posla.

Vrijedi, naravno i obrnuto: čak 40% kandidata kojima je selekcijski postupak bio pozitivno iskustvo, preporučit će drugima da se pokušaju zaposliti u toj tvrtki makar sami nisu dobili posao, dok će njih 23% biti sklono kupnji proizvoda te tvrtke.

Izvor: Mashable 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.