Share
Tweet
Share
Send to friend

Za 1.600 kuna radi oko 13 tisuća mladih

Oko 13 tisuća mladih ljudi u Hrvatskoj dosad je iskoristilo mogućnost da se zaposli na godinu dana uz mjesečnu naknadu od 1.600 kuna, kako bi steklo radno iskustvo potrebno za trajniji radni odnos.

Za 1.600 kuna radi oko 13 tisuća mladih

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava pokrenulo je tu mjeru za poticanje zapošljavanja prošle godine, kad se na taj način zaposlilo njih 9.500, a ove godine pridružilo im se još 3.500 mladih, objavio je Mirando Mrsić, ministar rada i mirovinskog sustava.

Mrsićevo ministarstvo tvrdi da pojačava mjere za zapošljavanje, za koje će ove godine izdvojiti 425 milijuna kuna ili – 25% više nego lani.

Prošle godine tim je mjerama bilo obuhvaćeno gotovo 42 tisuće nezaposlenih, a najmasovnije su korišteni javni radovi u kojima se angažiralo 17 tisuća ljudi. Riječ je uglavnom o dugotrajno nezaposlenima koji su se tako vratili u svijet rada, kazao je Mrsić, nakon što je jučer, zajedno s direktorom Hrvatske udruge poslodavaca Davorom Majetićem, potpisao sporazum o suradnji kojim će se mjere promovirati među poslodavcima, piše Glas Slavonije.

Jedna od mjera je oslobađanje poslodavaca od plaćanja doprinosa na plaću (tzv. bruto 2) za novozaposlene sa Zavoda za zapošljavanje. Potrebama poslodavaca nedavno smo prilagodili i mogućnost neradnog petka, odnosno skraćenja radnog vremena. Time tvrtke dobivaju mogućnost da radnike ostave na poslu, pri čemu će im država za neradni petak davati plaću, a tvrtka plaćati doprinose, rekao je Mrsić.

“Te mjere neće izravno otvarati nova radna mjesta, ali će mnogim poslodavcima očuvati radna mjesta i smanjiti rizik novog zapošljavanja”, dodao je Davor Majetić.

Izvor: Glas Slavonije 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.