Share
Tweet
Share
Send to friend

Tko želi gradski vrt? Nezaposleni imaju prednost!

Posebni pravilnik definira tko će sve moći dobiti svoje mjesto za korištenje vrtova na lokacijama u kvartovima.

Tko želi gradski vrt? Nezaposleni imaju prednost!

Konačno smo i to dočekali: počinje se realizirati ideja društvenih vrtova. Zasad je određeno šest lokacija diljem Zagreba – u Sesvetama na dvije lokacije, Dubravi, na Borovju, u Sopotu i Svetoj Klari. Vrtovi će biti veličine oko 40 četvornih metara, piše Večernji list.

"Počet ćemo za dva tjedna orati s oračima kojima smo kupili traktor prije pet godina. Napravit ćemo tisuću parcela za prvu priliku, nećemo ih raditi na Markuševcu, nego u Novom Zagrebu gdje su neboderi na 20 katova. Vrtovi će biti na stambenim mjestima i tamo gdje nađemo kvalitetne parcele. Tu građanima može biti mjesto susreta, zabave, a bogme mogu nešto sebi korisno napraviti, bila to gredica luka, paradajza ili zasađeno drvo", najavio je gradonačelnik Milan Bandić.

Vrtne će se parcele građanima dodijeliti besplatno, a uskoro će se i objaviti pravilnik koji će definirati tko će sve moći dobiti parcelu za sadnju.

Nekoliko je temeljnih kriterija koji će se, kako doznajemo, primjenjivati ne bude li velik odaziv za zakup parcele. Neki od njih su nezaposlenost, ukupna primanja, prebivalište u blizini urbanog vrta...

"Ugovore će građani potpisati na javnom pozivu koji će sadržavati pravila igre, imat će vodu na tom svom vrtu, bit će ograđen i imat će staze. Prvi će se vrtovi dodijeliti za mjesec dana i bit će besplatni", objasnio je prije nekoliko dana gradonačelnik.

Javni poziv trebao bi se objaviti vrlo brzo, čišćenje parcela i njihovo uređivanje počinje čim dopusti vrijeme, a za to će biti zadužen Zrinjevac. Još je nekoliko prijedloga lokacija za društvene vrtove, poput Ruždjakove ulice na Savici ili u Španskom, južno od novog boćališta i OŠ Tituša Brezovačkog, no za te, ali i ostale lokacije koje su dojavili zainteresirani građani, prvo treba vidjeti jesu li gradsko zemljište.

Iz udruge Parkticipacija, koja je i sama pokrenula ideju društvenih vrtova, smatraju da bi jedan od kriterija za dodjelu parcela trebalo biti i to da ljudi žive u tom kvartu, kako bi do vrta mogli doći pješice ili biciklom.

"Bitna je i socijalna osjetljivost i, naravno, ekološki uzgoj. Tako je, primjerice, u Varaždinu", kaže Gordana Dragičević iz udruge.

Inače, urbani su vrtovi već uspješno zaživjeli u Varaždinu, Virovitici i Ivanić Gradu. Ove godine dobit će ih Belišće, a na redu je i Rijeka. Također, navodi Dragičević, postoje inicijative da se gradski vrtovi dodijele i Splićanima, Osječanima te Siščanima.

Temljni kriteriji za dodjelu parcela

Nezaposlenost: Najveći broj takozvanih bodova pri dodjeli parcela za vrt imat će nezaposleni građani

Prebivalište: Prednost pri dobivanju parcele imat će i Zagrepčani koji žive u kvartu u kojem će se urediti gradski vrt

Socijalni status: Još jedan od temeljnih kriterija pri dodjeli parcela

Ukupna primanja: Gledat će se i koliko ukupno zarađuju svi članovi kućanstva, kako bi se odredila prednost pri davanju u zakup. Broj članova kućanstva također bi bio jedan od temeljnih kriterija koji će se odrediti pravilnikom.

Izvor: Večernji list 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.