Share
Tweet
Share
Send to friend

Hrvatski detektivi sve više istražuju varaju li radnici svoje poslodavce

Kriza je donijela svoje, a tvrtke i korporacije sve češće traže njihove usluge kako bi otkrile jesu li im zaposlenici doista bolesni, no angažiraju ih i za potragu za plagijatima i krivotvorinama, piše Tportal.

Hrvatski detektivi sve više istražuju varaju li radnici svoje poslodavce

Tvrtkama je isplativije platiti privatnog istražitelja da se pozabavi nepravilnostima nego plaćati fiktivne troškove - stoji u tekstu.

Portal piše kako se 15-ak privatnih detektivskih agencija u Hrvatskoj uglavnom bavi pribavljanjem podataka u poslovnom sektoru. "Tako je kriminal u HŽ-u razotkriven zahvaljujući angažiranju privatnih istražitelja, dok novi vlasnik splitskog škvera Tomislav Debeljak njihove usluge koristi da bi pratio rad svojih zaposlenika", piše portal.

Siniša Patačko, predsjednik Udruge privatnih detektiva i vlasnik Privatne izvještajne agencije, kaže kako je u Hrvatskoj godinama približno isti broj agencija. Posljednjih godina, u vrijeme krize, njihovo se djelovanje gotovo u potpunosti prebacilo na poslovni sektor, dok je ranije omjer bio u korist privatnih, obiteljskih angažmana. 

200 kuna po satu

Ovu djelatnost regulira Zakon o privatnim detektivima, a za obavljanje tog posla nužno je odobrenje, tj. licenca MUP-a koju ima oko 60 osoba, položen stručni ispit, ali i tri godine iskustva na sličnim poslovima u MUP-u, MORH-u ili Državnom odvjetništvu. Ako prilikom svog rada nabasa na kakvo kazneno djelo, detektiv ga je dužan prijaviti državnim nadležnim tijelima.

Cijena detektivskog rada je 200 kuna plus PDV po radnom satu. Tome se pribrojavaju svi ostali troškovi poput troška prijevoza (tri kune po kilometru), cestarina, noćenja… Patačko pak pojašnjava kako se s većim klijentima za veće poslove dogovara okvirna cijena koja ne ovisi o radnim  satima utrošenim za taj slučaj, piše portal.

Izvor: Poslovni dnevnik

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.