Share
Tweet
Share
Send to friend

Bauštela nove generacije: mladi hrvatski stručnjaci na radu u inozemstvu

Tri do četiri puta veće plaće i odlični uvjeti rada – tako to izgleda na poslovima u Ujedinjenim Arapskim Emiratima ili pod okriljem institucija EU-a

Bauštela nove generacije: mladi hrvatski stručnjaci na radu u inozemstvu

Iskustva Hrvata, mahom mlađe životne dobi, koji su se posljednjih godina »otisnuli« iz osiromašene Hrvatske, najčešće vođeni željom da zarade ušteđevinu i učine si život normalnijim po povratku u domovinu, često su vrlo pozitivna. 

Matija Nociar, mladi informatičar iz Varaždina, jedan je od sve većeg broja hrvatskih IT stručnjaka koji novac trenutno zarađuju u Ujedinjenim Arapskim Emiratima. 

Emirati za informatičare

Završio sam Fakultet organizacije i informatike u Varaždinu i u Hrvatskoj, istina, mogu naći posao u struci pogotovo uz određeno iskustvo. Naime, u IT struci više se ne gleda toliko koji si fakultet završio, već je bitno što si radio i koje certifikate radiš. 

Imao sam ponude za rad u Hrvatskoj, ali nisu nudili onoliko koliko mislim da vrijedim, pa odluka nije bila teška."

U zadnje tri godine u Hrvatskoj su poslodavci počeli spuštati cijene informatičarima i mislim da je puno njih zato počelo odlaziti van, pojašnjava Matija svoje razloge odlaska u UAE, gdje je posao dobio u jednoj američkoj firmi, kao voditelj informatike u školi za autističnu djecu. 

U Emiratima je, tvrdi, teško naći posao bez bar pet godina radnog iskustva i visoke stručne spreme, te dobrog poznavanja engleskog jezika. Od velike pomoći pri tome može biti i baratanje arapskim jezikom. No ako ste informatičar s iskustvom i pričate engleski, a treba vam novac, ovo je zemlja za vas.

" Informatičari su traženi u Emiratima. Tu sam otprilike 7 mjeseci i već sam sreo jako puno Hrvata. Plaće su tu veće nego bilo gdje u Europi za ovaj tip zanimanja. Ovisno o iskustvu i poziciji, kreću se između 3 i 5 tisuća eura mjesečno. Troškovi života su otprilike kao i u Hrvatskoj, osim što su stanovi skuplji, ali dosta firmi plaća smještaj zaposlenicima. Plaća se ne oporezuje tako da je bruto zapravo neto. Većina stvari se tamo ne oporezuje, osim alkohola i svinjetine. " 

Matija ističe kako su domaćini pristupačni i gostoljubivi te da nema tenzija na religijskoj ili etničkoj osnovi.

Proofreader u EU instituciji

 

Drugi sugovornik,koji je želio ostati anoniman, odlučio se potražiti posao izvan granica Hrvatske kako bi lakše mogao platiti kredit za stan. Posao je pronašao kao tzv. »proofreader« u jednoj od institucija Europske komisije u Luxembourgu. 

Radi se o stručnjacima koji uređuju službene dokumente prevedene na hrvatski jezik – konkretnije, otprilike 150 tisuća stranica koje treba završiti i objaviti do 1. srpnja. Natječaj za poziciju na kojoj radi od prošle godine našao je na portalu MojPosao. 

" Još uvijek se znaju naći oglasi za EU institucije na našim portalima, ali u principu su relevantno mjesto stranice Europskog ureda za odabir osoblja (EPSO) gdje se vide trenutni i budući natječaji. 

Mi smo imali stručni pismeni test, nakon kojeg je uslijedio intervju za najbolje kandidate. Oni koji su izabrani morali su dokazati obrazovanje, dakle dobiti potvrdu s čime je hrvatska diploma izjednačena u Luxembourgu te dokazati i iskustvo putem ranijih ugovora o radu."

Uz njega na tzv. Projektu sekundarne legislative radi još 16 hrvatskih državljana, no ugovor im ističe početkom srpnja. 

Za one koji u inozemstvu traže bolje radne uvjete, ovakve su pozicije, međutim itekako vrijedne javljanja na natječaj. 

Povratak kući

" Uvjeti rada su jako dobri. Ovdje je na snazi tzv. »flexi time«. Postoji obavezno vrijeme ujutro i popodne, od 9:30 do 12:00 sati i od 14:30 do 16:00 sati kada moraš biti na poslu, a ostalo možeš jedan dan biti dulje, a drugi kraće - no na kraju moraš imati u prosjeku dnevno 7,5 sati plus obaveznih 0,5 sati za ručak. 

Duže se ostaje po potrebi. Prekovremene se može iskoristiti i za dobivanje slobodnog cijelog ili polovice dana.

Zdravstveno osiguranje svatko financira samostalno, ali se dobije povrat od otprilike 85 posto troškova. Uz godišnji odmor od osnovnih 24 dana, još se dobije i 2 dana za put. Uvjeti rada su vrlo dobri, atmosfera je ugodna i vrlo multikulturalna. 

Moja je mjesečna plaća 3.397 eura, što je prosječna plaća u Luxembourgu. Uz plaću dolaze i dodaci za rad u inozemstvu,  u slučaju kada je bračni partner nezaposlen ili za školovanje djece. Luxembourg je, međutim, jedna od 5 najskupljih zemalja na svijetu. Iako je rad pod okriljem EU institucija odlično iskustvo, primarni je cilj, kaže on, ipak uštedjeti i vratiti se kući. "

Izvor: novilist.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.