Share
Tweet
Share
Send to friend

Najgora pitanja na razgovoru za posao

Od nekih pitanja jednostavno nemate koristi.

Najgora pitanja na razgovoru za posao

A upravo takva pitanja imaju se tendenciju javljati kada vam ponestane mašte ili naprosto niste dobro pripremljeni za razgovor za posao.

Problem leži u činjenici da kroz ova pitanja vjerojatno nećte saznati ništa novo ili korisno o kandidatu. Drugim riječima, trošite svoje dragocjeno vrijeme, a pritom si nimalo ne olakšavate postupak selekcije.  

Ovo je popis pitanja koja ne morate postavljati na razgovoru za posao: 

„Pa, recite mi nešto o dosadašnjim poslovima?“

Pretpostavka je da ste pročitali životopis kandidata i da ste ga na temelju toga odlučili pozvati na razgovor, stoga ovo pitanje nije potrebno.

Ukoliko iz opravdanih razloga niste stigli pročitati životopis, recite kandidatu da niste bili u mogućnosti pročitati njegov životopis te ga ljubazno zamolite da vam u kratkim crtama ispriča nešto o svojim dosadašnjim poslovima. Ipak, pokušajte biti konkretniji: zamolite kandidata da vam opiše svoje prvo ili posljednje radno iskustvo ili pak ono koje je najsličnije poslu za koji ste raspisali natječaj. 

Postavljanjem općenitog pitanja potičete davanje općenitih odgovora, a oni vam neće pomoći u donošenju odluke je li kandidat idealan za ovo radno mjesto ili ne.

Ovakvo pitanje možete postaviti kao uvod u razgovor, ali pritom kandidatu napomenite kako biste željeli saznati nešto više od onoga što je naveo u životopisu. Jasno istaknite što vas zanima i dobit ćete kvalitetan odgovor.

„Koja je vaša najveća slabost?“

Ovo pitanje već je postalo klišej na koji mnogi kandidati već imaju spreman jednako tako klišejiziran odgovor. Sve u svemu, gubitak vremena jer nećete saznati ništa korisno.

Slabosti kandidata moguće je vidjeti već i tijekom samog razgovora za posao. Ukoliko baš inzistirate na razgovoru o slabostima, radije zamolite kandidata da vam kaže je li se ikada našao u nezgodnoj situaciji na poslu i kako ju je riješio? Svrha razgovora za posao je utvrditi da je kandidat 'dobar', a ne 'loš'.

„Kakvu ste plaću imali do sada?“

Osim ukoliko i sami ne mislite biti potpuno iskreni što se tiče plaća i povišica u vašoj tvrtki, ovo nije korektno pitanje, a i potpuno je beskorisno. Plaću novog zaposlenika trebali biste odrediti s obzirom na posao koji će raditi i količinu odgovornosti koju će imati. Osim toga, u pitanju je povjerljiva informacija koja se tiče kandidata i njegovog bivšeg poslodavca.

„Mislite li da biste mogli odraditi tu količinu posla?“

Ovo je hipotetsko pitanje i neće vam dati nikakvu korisnu informaciju. Kandidati su dovoljno pametni da odgovore „Da“, ali pravu istinu ionako ćete doznati tek kad osobu zaposlite.

Umjesto toga radije pitajte kandidata koliki je opseg posla imao na bivšem radnom mjestu. Ili ga zamolite da vam prepriča neki svoj atipično užurban ili stresan radni dan – kako je uspio sve odraditi na vrijeme? Ta pitanja pokazuju kako se kandidat doista ponašao, a ne 'kako misli da će se ponašati jednom kada se nađe u takvoj situaciji'.

„Da ste drvo, kakvo biste drvo bili?“

Hoće li vam stvarno išta značiti ako kandidat kaže da bi bio 'breza' ili 'sekvoja'? A što ako spomene neko egzotično drvo za koje čujete prvi put u životu? 

Držite se pitanja koja vam pružaju korisne informacije, a priče o drveću i broju automobila na ulici pomnoženih s brojem planktona u oceanu ostavite Google-u.

“Da vam ponudim posao, biste li ga prihvatili?”

Šansa da ćete pronaći kandidata koji kaže “Ne” jednaka je šansi da ćete sutra u podne saznati da ste osvojili Jackpot. Netko bi vam eventualno mogao odgovoriti: “Ovisi o tome što mi nudite”. Ako se želite nadmudrivati, imate višak vremena i ne trebaju vam dodatne informacije…

“Čime se bavi vaš suprug?”, “Imaš li curu/dečka?”, “Planirate li imati djecu?”, “Imate li djecu?”, “Jeste li pušač?”, “Jeste li katolik?”

Ne, ne i ne – ovo nisu pitanja za razgovor za posao. Dapače, strogo su zabranjena. Vaš je zadatak utvrditi je li kandidat kvalificiran za posao, a ne kako izgleda njegov privatni život.  

Umjesto postavljanja pitanja iz kojih nećete saznati ništa korisno, radije se koncentrirajte na profesionalno iskustvo kandidata, njegova postignuća, kompetencije.

Zamolite kandidata da vam prepriča kako je doskočio nekom problemu koji bi mogao biti sličan izazovima s kojima će se suočiti radeći kod vas…to je ono što će vašu ‘investiciju’ učiniti isplativom.
 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.