Share
Tweet
Share
Send to friend

I sramežljivi mogu briljirati na razgovoru za posao

Prvi dojam je sve stoga, ako ste po prirodi sramežljivi morate 'izaći iz svoje čahure' ukoliko nekoga želite impresionirati.

I sramežljivi mogu briljirati na razgovoru za posao

To je posebno važno tijekom razgovora za posao i zapravo, sramežljivi ljudi moraju 'izraziti veći stupanj samopouzdanja' od ekstrovertiranih ljudi, kaže Bill Rosenthal, izvršni direktor Communisponda, organizacije koja pomaže ljudima da poboljšaju profesionalnu komunikaciju.

Rosenthal kaže da su ljudi, općenito, 'programirani za prihvaćanje više  informacija putem vida nego putem sluha'. Iz tog razloga, 'kada vaš govor tijela nije usklađen s onim što govorite, ispitivaču će snažniju poruku poslati vaš govor tijela'. 

Bez obzira koliko vam je neugodno odmah se opustiti u društvu nepoznatih ljudi, trebali biste prevladati te osjećaje kako bi ispitivaču poslali pravu poruku. 

Rosenthal sramežljivim kandidatima savjetuje da se ovako pripreme za razgovor za posao: 

1) Lokaciju provjerite prije termina razgovora za posao 

„ Velika je prednost doći ranije na mjesto razgovora. Imat ćete priliku upoznati 'karakter' poduzeća. "Udobno se smjestite i opustite“ kaže Rosenthal. 

Imate dodatno vrijeme kako biste zbrojili misli prije nego što upoznate ispitivača. 

2) Zamislite da ste uspjeli 

„Hodajte kao da već pripadate ovdje“ kaže Rosenthal. Ako izgledate kao da pripadate u ovo poduzeće, svima će biti lakše zamisliti vas kako radite ovdje. 

„Zamislite se kako ulazite u ured poslodavca smireno, uspravno, s rukama opuštenim uz tijelo i smiješeći se.“ 

3) Uspostavite kontakt očima 

Kontakt očima jedan je od načina kako odmah izgraditi povjerenje osobe koju upoznajete. Rosenthal kaže da biste sugovornika trebali gledati u oči, ali nemojte buljiti. 

„Sugovornika gledajte u oči tijekom cijelog razgovora za posao. Nervozni kandidati odmah pokazuju svoju nelagodu kada pokažu da im je neugodno uspostaviti kontakt očima“, kaže. „Ispitivač može zaključiti da se nije svidio kandidatu ili da kandidat neće biti u stanju surađivati s kolegama ili klijentima.“ 

4) Sjedite uspravno 

„Kada vam ponude da sjednete, ako možete birati mjesto, radije odaberite stolac s čvrstim uporištem za leđa nego kauč ili fotelju u kojoj ćete potonuti' i na taj način teže dokazati kompetencije ili autoritet.“ 

Osim toga, ljepše ćete izgledati sjedeći na stolcu, a to će biti bolje i za vaš govor tijela. 

Rosenthal kaže da biste trebali 'udobno sjediti, sa stopalima položenim na pod i blago nagnuti prema naprijed. Sjednite bliže kako biste lakše komunicirali, ali ne previše blizu jer inače ulazite u 'privatni prostor' druge osobe.“

5) Nemojte se (previše) igrati rukama 

"Izbjegavajte dodirivati lice, kosu ili nakit, 'čeprkanje' po torbi“ kaže Rosenthal. „Ako ste ponijeli neke papire, držite ih u torbi i izvadite tek u trenutku kada ih želite pokazati.“ 

Izvor: Business Insider 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.