Share
Tweet
Share
Send to friend

9 načina kako prestati kupovati stvari koje ne trebate

Ako ste kao većina ljudi, vjerojatno kupujete stvari koje vam zapravo i ne trebaju. Naučite razliku između potrebe i želje.

9 načina kako prestati kupovati stvari koje ne trebate

Kada donosite bilo kakvu odluku o kupnji, uvjerite se da ste dvaput razmislili o tome što kupujete. Ako imate naviku kupovati stvari koje vam zapravo ne trebaju, slijedite ove korisne savjete: 

1) Razmislite o unajmljivanju 

Ako znate da ćete određenu stvar upotrijebiti samo jedno ili dvaput, nema je smisla kupovati. Umjesto toga, unajmite je.  

2) Posudite od prijatelja ili obitelji 

Jedan od načina kako izbjeći kupnju nečega što će vam trebati samo jednom ili dvaput u životu je, naravno, posudba. Ipak, vodite računa o tome da posuđene stvari i vraćate. Nitko ne voli 'zaboravne' prijatelje.

3) Ostavite kreditnu karticu kod kuće 

Ako ste podložni impulzivnoj kupnji, nemojte sa sobom nositi kreditnu karticu. Vjerojatno vam je već poznata grižnja savjesti koja je uslijedila nakon 'peglanja' kartice, zato je radije ostavite doma, a sa sobom nosite samo gotovinu. 

4) Razmislite o podjeli vlasništva 

Ponekad možete udružiti snage sa prijateljima ili susjedima kako biste kupili nešto što treba i jednom i drugom. Primjerice, možete imati zajedničku lopatu za čišćenje snijega. Ako idete na posao istim putem, možete dijeliti troškove goriva, a jednako tako možete podijeliti i troškove sportske opreme. 

5) Izbjegavajte kupnju 'setova' 

Artikli koji dolaze u setu djeluju primamljivo, ali obično se ispostave kao 'bacanje novca' jer vjerojatno ne trebate baš sve što ste kupili u setu. Umjesto toga, kupujte stvari odvojeno.

6) Oduprite se popustima za određeni broj artikala 

Trgovine često imaju akcije u kojima za dvije kupljene stvari treću dobivate 'gratis' ili vam nude veći popust na tri kupljene stvari, od kojih vam treća ne treba. Ovu ideju ne morate potpuno odbaciti - možda taj 'treći' artikl treba nekom od vaših prijatelja – podijelite trošak. 

7) Čuvajte stvari 

Ako čuvate stvari koje ste kupili, logično, nećete često morati kupovati nove. Vodite računa o kvaliteti i kupujte stvari koje traju. Nema smisla kupovati odjeću koja se uništi nakon 'jednog pranja', koliko god bila povoljna – za novac koji trošite na stalnu obnovu garderobe mogli ste kupiti manje kvalitetnijih stvari, koje će trajati godinama. 

8) Pokušajte nešto nabaviti besplatno 

Prijatelj ima stari mobitel koji mu je dosadio, a vama treba novi. Zašto biste ga kupovali, ako možete dobiti njegov za simboličnu cijenu ili besplatno? Većina online oglasnika ima rubriku 'poklanjam' gdje sigurno možete pronaći neke od stvari koje vam trebaju. 

9) Popravite kućni budžet prodajom stvari koje vam ne trebaju

Koliko ste puta bacili ili 'proslijedili' nekome stvari koje vam više ne trebaju? Jeste li neke od njih pokušali prodati? U svakom slučaju, bolje je dobiti i 20 kuna za nešto što vam više ne treba, nego to baciti. Na taj način stvarate i 'fond za novu kupovinu' kojim možete rasteretiti kućni budžet. 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.