Share
Tweet
Share
Send to friend

5 trikova za bolje pamćenje imena

Osloviti nekoga pravim imenom ili prezimenom ne samo da je znak dobrog odgoja nego i pametan poslovni potez. Krenite od sebe. Sigurno vam je drago čuti kada vas netko oslovi imenom. Kada uspijete upamtiti ime sigurniji ste u sebe.

5 trikova za bolje pamćenje imena

No, ponekad čak ni pet ponavljanja nije dovoljno da bi upamtili jedno ‘obično’ ime. Kada to shvatite istog momenta postajete nesigurni i nesvjesno se tijekom razgovora povlačite unazad. 

Ovo bi se još moglo shvatiti u ležernom okruženju, na primjer, kad su vas prijatelji upoznali s trećom osobom negdje na kavi.

Ali u poslovnom okruženju to nije prihvatljivo. Možda je baš ta osoba upravo nevjerojatno bitna za vašu karijeru i posao, i da ste se, što je još gore, s njom upoznali već nekoliko puta.

Kad nekoga oslovljavate imenom, simpatični ste, osvajate pažnju i, ponekad, ključne poene za posao iz snova! To je vrlo bitan znak poštovanja i priznajte sami sebi da oni koji znaju vaše ime imaju bolji tretman, zar ne?

5 trikova kako bolje zapamtiti imena 

Obratite pažnju – ovo bi trebalo biti jasno, ali često kad upoznajemo nekog, radimo upravo suprotno. Razmišljamo o tome što ćemo reći slijedeće, nismo fokusirani. Zato, pročistite misli i koncentrirajte se na osobu koja vam se predstavlja.

Ponovite njihovo ime – najbolje je odmah nakon predstavljanja reći: „Drago mi je, Tomislave!“ Pokušajte u razgovor ubaciti još koju rečenicu s imenom osobe koju ste upravo upoznali. Na taj način ćemo uklesati njihovo ime u naše pamćenje.

Koncentrirajte se na neku fizičku specifičnost lica osobe – kada se fokusiramo na krivi nos ili visoko čelo, ili neku drugu specifičnost lica, naš mozak prirodno lakše pamti ime te osobe. 

Vizualizirajte ime – možda ga ispišite na čelu osobe koje ste upoznali ili ga ponavljajte u sebi razvlačeći slogove: To-mi-slav. Ve-ro-ni-ka. Mar-ti-na. 

Smislite asocijaciju uz ime – čak je preporučljivo da asocijacija bude smiješna, jer je tako lakše pamtimo. 

Ovi trikovi provjereno pomažu ali pod jednim uvjetom, a taj je da se želite sjetiti imena osobe koju ste upoznali.

Izvor: Cool Klub 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.