Share
Tweet
Share
Send to friend

9 stvari koje dobri šefovi ne rade

Loš šef noćna je mora svakog zaposlenika. Nemojte biti loš šef.

9 stvari koje dobri šefovi ne rade

Biti dobar ili loš šef nije pitanje karaktera već posvećenosti poslu i zaposlenicima. Ovo su stvari koje ne biste trebali raditi ako želite ostati dobar šef:

1) Loš stil komunikacije

Svi smo mi u jednom trenutku pod stresom, ali ako ste toliko izloženi stresu da to drastično mijenja vaše raspoloženje na poslu i rezultira otresanjem na zaposlenike ili naglim donošenjem bitnih odluka, narušavate međuljudske odnose u poduzeću, kao i kvalitetu poslovanja.

2) Neorganiziranost

Svojim zaposlenicima zadatke dodjeljujete u posljednji tren, sve vam je 'hitno', tražite od zaposlenika da puno vremena ulože u pripremu nekog projekta, a zatim od njega odustajete…  Šef koji ne planira i ne uzima u obzir sve činjenice, nije dobar šef. Takva neorganiziranost stvara kaos među zaposlenicima te opasno utječe na njihovu produktivnost i motiviranost.

3) Uvjerenje da zaposlenici 'čitaju vaše misli'

Ponekad ne možete očekivati od zaposlenika da razumiju stvari koje su vama kao šefu 'kristalno jasne'. Neka vam ne bude teško izdvojiti malo vremena kako biste zaposleniku točno objasnili kakva su vaša očekivanja od nekog projekta koji ste mu zadali. Što bolje informirate zaposlenike, veća je šansa da će posao odraditi dobro i da ćete vi biti zadovoljni (poslovnim) rezultatima.

4) Strah od donošenja (bitnih) odluka

Najgore je kada šef prikupi sve potrebne informacije i svejedno nije u stanju donijeti odluku. Šef ujedno mora biti vođa i mora znati procijeniti kakve će biti posljedice njegovih odluka. Postoje šefovi 'srećkovići' koji bez previše truda uspijevaju dobro poslovati. To je loše jer pokazuje da nemaju nikakav utjecaj i neće znati 'preuzeti kormilo' u onom trenutku kada im sreća okrene leđa.

5) Preuzimanje zasluga dobrih i kritiziranje loših radnika

Ovo je jedna od najgorih osobina loših šefova. Ako šef ima običaj 'oprati ruke' od problema koji se pojave, ali je prvi u redu kada treba prisvojiti zasluge za tuđe dobre ideje i kada sve ide prema planu, jasno je da je u pitanju osoba koja ne zna motivirati svoj tim i kojoj se ne može vjerovati.

6) Nesposobnost davanja konstruktivne kritike

Loš je znak kada nekome udijelite kritiku za loše napravljen posao, ali mu ne ponudite i rješenje kako to može napraviti bolje. Svaki zaposlenik ima pravo očekivati od šefa da će ponuditi mentorstvo ili usmjerenje – to je u opisu posla svakog menadžera.

7) Arogancija

Ovu karakteristiku gotovo je nemoguće tolerirati bilo kome, a posebno osobi koja vam je nadređena. Ako ste uvjereni da sve znate i da nikada (ili jako rijetko) griješite, ne bi bilo loše da poradite na svom ponašanju i potražite savjet stručnjaka u odjelu za ljudske potencijale.

8) Nedostatak brige

Dobro je ako ne 'gurate nos' u privatni život svojih zaposlenika međutim, ako nemate potrebu nazvati zaposlenika koji je doživio kakvu nezgodu i završio u bolnici ili znate da prolazi kroz vrlo težak period u životu, to je loš znak.

9) Strahovlada

Nije dobro kada šef kao glavni argument koristi rečenice poput „Ako ti ovdje ne odgovara, možeš slobodno otići, ima puno nezaposlenih koji bi bili sretni da imaju bilo kakav posao.“ Šefovi koji se koriste taktikom unošenja straha među zaposlenike zapravo pate od kroničnog manjka vrlina koje čine dobrog lidera i vjerojatno nisu kompetentni u poslu koji rade. Ovakve metode ne pomažu nikome, a mogu samo otjerati kvalitetne zaposlenike.

Izvor: Business Insider

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.