Share
Tweet
Share
Send to friend

20 grešaka koje (još uvijek) radimo na razgovoru za posao

Unatoč savjetima, mnogi kandidati nastavljaju raditi jedne te iste greške.

20 grešaka koje (još uvijek) radimo na razgovoru za posao

Bez obzira jeste li nervozni ili samo nespremni, morate učiniti sve što možete da izbjegnete ove greške tijekom razgovora za posao, jer možda baš to učini razliku između toga da vas odbiju ili da vam ponude posao! 

Provjerite kojih 20 grešaka tražitelji posla još uvijek rade… 

1) Dođu prerano ili prekasno

Na razgovor za posao najbolje je doći 5 do 10 minuta ranije. 

2) Neprofesionalno odijevanje

Ako niste sigurni kakvu odjevnu kombinaciju odabrati za razgovor, odaberite poslovnu klasiku. 

3) Loše manire

Nemojte žvakati kaugumu, isključite mobitel, nemojte se služiti žargonom ili poštapalicama kada odgovarate na pitanja…

4) Znakovi umora

Dobro se naspavajte noć prije razgovora kako biste bili svježi i odmorni.

5) Očajno želite posao

Razumljivo je da vam treba posao i da ste sigurno već umorni od potrage, ali pokušajte se koji put nasmiješiti i djelovati optimistično. Ponekad takve sitnice stvarno čine razliku.

6) Rukovanje i predstavljanje

Ponekad zbog treme zaboravljamo i osnovne stvari. Rukovanje i srdačno predstavljanje ne bi smjela biti jedna od njih. 

7) Zaboravljanje imena ispitivača

Dobar trik za sve koji ne pamte imena: kada vam se ispitivač predstavi, ponovite naglas njegovo ime kako biste ga upamtili (npr. Gospodine Horvat drago mi je, ja sam Marko.)

8) Zbijanje šala, histeričan smijeh

Ispitivača treba shvatiti ozbiljno i pažljivo slušati sve što govori. Malo humora nije na odmet, ali uvijek vodite računa o granicama dobrog ukusa.

9) Kontakt očima

Sugovornika uvijek treba gledati u oči. Kada izbjegavate kontakt očima ostavljate dojam osobe koja nešto skriva ili govori neistinu.

10) Prekidanje ispitivača radi javljanja na telefonski poziv

Da, ne biste vjerovali, ima kandidata koji i to rade…

11) Pretjerivanje s parfemom

Snažni mirisi mogu dekoncentrirati sugovornika i općenito ostavljaju loš dojam. 

12) 'Mumljanje' prilikom odgovaranja na pitanja

Kratki odgovori isprekidani s 'ummmm', 'hmmmm' i poštapalicama djeluju neprofesionalno. Vaše misli moraju biti jezgrovite, ali i lijepo sročene. 

13) Kritiziranje bivšeg poslodavca 

Možda imate razloga za to, ali ovo nije situacija u kojoj biste o tome trebali govoriti. Osim toga, nikada ne znate u kakvom su odnosu vaš bivši i potencijalni poslodavac. Pa čak i da nisu, ovakav pristup uvijek se tretira kao vaš, a ne minus vašeg bivšeg poslodavca.

14) Premalo ili previše pričanja

Pokušajte davati cjelovite informacije, ali s pravom mjerom. Promatrajte sugovornika – ako vidite da mu pogled vrluda ili da nervozno lupka rukom po stolu, vrijeme je da skratite priču.

15) Nedostatak pripreme

Niste proučili tvrtku, tržište kojem pripada, ne znate odgovore na osnovna pitanja ili, još gore, ne znate zašto želite ovaj posao… Razgovor nije jednostavan zadatak koji treba olako shvatiti. Pripremite se.

16) Nemate pitanja za ispitivača

Kada vas, na kraju razgovora, pitaju imate li vi kakva pitanja za njih, iskoristite tu priliku i doznajte informacije koje vas zanimaju. Ukoliko stvarno nemate pitanja, jednostavno objasnite da nemate pitanja zato jer smatrate da vam je ispitivač dao sve bitne informacije tijekom samog razgovora za posao.

17) Ne znate im objasniti zašto vas trebaju zaposliti

Poslodavca prvenstveno zanima što vi njemu možete ponuditi i je li mu isplativo zaposliti upravo vas. Razmislite o tome što mu možete ponuditi – ako ste vrijedni pažnje, itekako će promisliti o tome što on zauzvrat može ponuditi vama.  

18) Pitanja o plaći i povlasticama

Ovo nije zabranjena tema na razgovoru za posao, ali ako nije spomenuta na prvom razgovoru, za to postoji razlog. Ne brinite – svakako ćete načeti ovu temu s poslodavcem prije nego što stupite u radni odnos, ne morate žuriti.

19) Pitanja o godišnjem odmoru, a još niti niste dobili posao.

Svaki početak je težak i traži malo odricanja. Radije pričekajte da vas zaposle, a tek onda otvorite temu godišnjeg odmora.

20) Zahvala na razgovoru za posao

Mnogi kandidati to zaborave učiniti, a u pitanju je lijepa gesta kojom možete ostaviti vrlo pozitivan dojam (ako se dvoume između dva kandidata, ova nijansa bi mogla presuditi ili vam otvoriti šansu ukoliko kandidat, koji je odabran, odustane od posla). 

Izvor: Find Employment 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.