Share
Tweet
Share
Send to friend

3 pitanja koja postavljaju odlični kandidati

Postoji puno dobrih pitanja koje kandidati mogu postaviti na razgovoru za posao. Ali dok su neka od njih predvidljiva, s drugima sigurno nećete proći nezamijećeno!

3 pitanja koja postavljaju odlični kandidati

Na kraju svakog razgovora za posao ispitivaču je dobro postaviti nekoliko pitanja. To je vaša jedinstvena prilika da saznate što više informacija, ali i pokažete poslodavcu koliko ste zainteresirani za rad u njegovoj tvrtki. 

Pritom treba naglasiti da postavljanje pitanja pod svaku cijenu nije poželjno. Ako smatrate da nemate što pitati poslodavca, radije recite tako. Možda ne postoje glupa pitanja, ali suvišna svakako da. 

Kako biste na razgovoru za posao postavili dobra pitanja pomoću kojih možete doznati najviše korisnih informacija, trebali biste se pripremiti za razgovor. To podrazumijeva proučavanje tvrtke, industrije kojoj pripada i sl. Jednako tako, pažljivo slušajte sugovornika tijekom razgovora za posao – ono što govori vjerojatno će vam dati ideju za neka pitanja ili ćete ga htjeti zamoliti da vam malo detaljnije pojasni informacije. 

Na vrhu popisa odličnih pitanja nalaze se i ova tri: 

Zašto bih napustio posao koji volim kako bih došao raditi za vas? 

Ovo pitanje upotrijebit će kandidati kojima je poslodavac samoinicijativno ponudio prelazak u njegovu tvrtku. Ovim pitanjem zapravo kandidat želi reći: „Ne tražim posao jer sam zadovoljan svojim poslom i morate me uvjeriti da je vaša ponuda vrijedna nastavka ovog razgovora. Uz to, očekujem transparentnost. Zbog čega želite baš mene i koja se zaista priča krije iza vaše tvrtke te koja je moja uloga u tome?“

Što bi bili moji prioriteti u prvih 6 do 12 mjeseci? 

Ovo pitanje postavljaju istinski zainteresirani kandidati koji ne žele samo dobiti posao već ih zanima i kako će izgledati njihovih prvih godinu dana na tom poslu. Ovim pitanjem kandidat ujedno provjerava zna li poslodavac točno što želi i koliko ozbiljno shvaća radnu poziciju za koju je raspisao natječaj. 

Zašto volite ovaj posao i koji je najveći izazov s kojim ste se susreli? 

Kao što poslodavac želi upoznati kandidata povrh informacija navedenih u životopisu, kandidat ima pravo pokušat učiniti isto. Ovo je pitanje odlično jer poslodavcu daje priliku da govori o poslovnoj kulturi, ali i da procijenite koliko mu je stalo do tvrtke, kvalitete međuljudskih odnosa, kakav je njegov stil vođenja tvrtke te kako se nosi sa izazovima. 

Svaki put kada pomislite da vam je neugodno pitati nešto što vas iskreno zanima, promislite samo o tome koliko puta ispitivači na razgovorima za posao slušaju jedna te ista pitanja. Svi vole ljude s kojima je razgovor pravo osvježenje. Ne bojte se biti originalni – sreća pomaže hrabrima! 

Izvor: Fistful of Talent

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.