Share
Tweet
Share
Send to friend

Čak 57% hrvatskih poduzeća provodilo je osposobljavanje svojih djelatnika

Povodom pristupanja Hrvatske Europskoj uniji (EU) 1. srpnja 2013. godine Cedefop je pripremio statistički pregled strukovnog obrazovanja i osposobljavanja (VET – vocational education and training) te cjeloživotnog učenja u Hrvatskoj.

Čak 57% hrvatskih poduzeća provodilo je osposobljavanje svojih djelatnika

Indikatori koji su izabrani zbog svoje važne uloge u postizanju politika i strateških ciljeva Europe 2020 kvantificiraju ključne aspekte VET-a i cjeloživotnog učenja te uspoređuju učinak Hrvatske  s prosjekom Europske unije na tom području.

Ključni podaci za Hrvatsku:

- Početno strukovno obrazovanje i osposobljavanje dobro je zastupljeno u srednjoškolskom obrazovanju s obzirom da je  više od 70% učenika bilo uključeno u ovaj oblik obrazovanja u 2011. godini, što je znatno iznad europskog prosjeka od 50%.

- Sudjelovanje u kontinuiranom strukovnom osposobljavanju (CVT- continuing vocational training) i obrazovanju odraslih  nisko je u odnosu na druge europske zemlje. U 2010. godini, oko 23% zaposlenika sudjelovalo je u tečajevima CVT-a, što je znatno ispod prosjeka Europske unije od 38%. Međutim, iste godine relativno velik broj hrvatskih poduzeća, njih oko 57% , provodilo je osposobljavanja.

- U 2012. godini  2,4% odraslih osoba u dobi od 24 do 64 godina sudjelovalo je u cjeloživotnom učenju, što je uvelike ispod prosjeka Europske unije od 9%. Europski cilj je prosjek od 15% do 2020. godine.

- U 2012. godini, postotak osoba u dobi od 30 do 34 godine s razinom visokog obrazovanja ili istovjetnim strukovnim kvalifikacijama bio je blizu prosjeka Europske unije od 9%.

- Iste godine, oko  22% osoba u dobi između  18 i 24 godine nije bilo zaposleno, nije se obrazovalo niti se dodatno osposobljavalo, dok je prosjek Europske unije 17%.

- Najnoviji podaci pokazuju da u Hrvatskoj otprilike 24% osoba između 30 i 34 godine imaju najmanje tercijarnu razinu obrazovanja dok je prosjek Europske unije 36%. Međutim, trend je uzlazan što je vidljivo iz usporedbe stope od 24% iz 2012. godine u odnosu na  stopu od samo 16% deset godina ranije.

- U Hrvatskoj je 2012. godine, 55% odraslih osoba u dobi od 20 do 64 godine bilo zaposleno(najniži postotak u Europi, uz Grčku), dok je prosjek Europske unije 68%. Međutim,manji broj približno 21% osoba u dobi od 20 do 64 godine imalo je nisku razinu obrazovanja, dok je  prosjek Europske unije bio 26%.

Pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji Cedefop je preuzeo nadležnost za izvješćivanje o stanju u Hrvatskoj od Europske zaklade za stručnu izobrazbu (ETF).  Na seminaru o distribuciji znanja održanom u travnju koji je uključivao Cedefop i ETF, Vesna Hrvoj Šic, viša savjetnica za VET u Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta Republike Hrvatske izjavila je: „Očekujemo da će nas Cedefop poduprijeti  u pridruživanju u klub. Do sada smo u radu s ETF-om uspoređivali naše prakse s onima u EU. Naš glavni izazov nije samo obrazovanje već utjecaj na tržište rada Europske unije. Istražili smo što se događa u našem susjedstvu te očekujemo susret s novim izazovima.“

Loukas Zahilas, viši stručnjak Cedefop-a za kvalifikacije i ishode učenja, napomenuo je: „Veselimo se suradnji s Hrvatskom, 28. članicom naše velike europske obitelji i zajedničkom suradnjom u razvoju europske politike VET-a“.

Cijelo statističko izvješće o Hrvatskoj možete pronaći ovdje: http://www.cedefop.europa.eu/EN/articles/21604.aspx

Izvor: Profitiraj

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.