Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako zadržati ICT stručnjake u Hrvatskoj?

Za ICT stručnjake je posebno interesantno tržište Irske u kojoj posluje 9 od 10 vodećih globalnih ICT kompanija te svih 5 vodećih softverskih kompanija.

Kako zadržati ICT stručnjake u Hrvatskoj?

Kompanije u Hrvatskoj imaju sve veći izazov privlačenja i zadržavanja ICT stručnjaka. Ulaskom u EU otvara se tržište rada u Europi i već je dvanaest zemalja potvrdilo da neće uvoditi ograničenja Hrvatskim radnicima: Portugal, Poljska, Švedska, Rumunjska, Mađarska, Irska, Slovačka, Češka, Danska, Finska, Estonija i Litva. Za ICT stručnjake je posebno interesantno tržište Irske u kojoj posluje 9 od 10 vodećih globalnih ICT kompanija te svih 5 vodećih softverskih kompanija.

Rezultati istraživanja praksi zadržavanja talenata koje je provedeno u sklopu projekta Certifikat Poslodavac Partner* pokazuju da su ključni koraci prepoznavanje talenata, kreiranje talent programa koji uključuju njihov razvoj i otvaranje mogućnosti za napredovanje ne samo u Hrvatskoj već i drugim zemljama te angažman menadžera.

 67% kompanija certificiranih metodologijom Poslodavac Partner ima kreirane talent programe kojima pojedince koji pokazuju visoki potencijal i radni učinak omogućuju dodatni razvoj i priliku za razvoj karijere. 83% menadžera u certificiranim kompanijama ima ciljeve vezane uz upravljanje zaposlenicima te ih je isto toliko educirano iz vještina upravljanja ljudima, izjavila je Ana Vojnić Tunić, voditeljica projekta Certifikat Poslodavac Partner.

Primjer kompanije koja kvalitetno upravlja talentima je Vipnet koji ima razvijen program za talente kroz koji se razvijaju eksperti i menadžeri. Talentirani pojedinci sudjeluju u posebno kreiranim razvojnim programima i strateškim inovacijskim projektima kroz koje razvijaju tehnička znanja, strateško razmišljanje i vještine upravljanja ljudima. Menadžeri su aktivno uključeni u razvoj zaposlenika kroz procjenu i praćenje radne uspješnosti i potencijala pojedinaca te sudjelovanje u programima mentorstva i coachinga.

O uspješnosti Vipnetovog procesa prepoznavanja i daljnjeg razvoja talenata govori činjenica da je u prošloj godini više od 50 posto zaposlenika promovirano na višu poziciju. Njihov rad i kvaliteta prepoznati su i izvan Vipneta te često odlaze na rad u neku od sestrinskih tvrtki  iz Telekom Austria Grupe, koje je i Vipnet član.

Vipnet dodatno nudi svojim zaposlenicima mogućnost fleksibilnih radnih aranžmana te je kampus ove godine nadopunjen novim modernim i tehnološki naprednim prostorom koji potiče neformalnu komunikaciju, kreativnost i razmjenu ideja, uz već postojeći vrtić za djecu, wellness, bazen, saunu, fitness i kafić.

Vipnet njeguje prepoznatljivu korporativnu kulturu koja se očituje u svemu što radimo pa tako i u procesima upravljanja ljudskim potencijalima. Cijenimo otvorenu komunikaciju, predani smo kvaliteti i korisnicima, a u poslu uvijek nastojimo pronaći jednostavno rješenje problema. Nagrađujemo inovacije i cijenimo pokretače pozitivnih promjena. Sustavan razvoj zaposlenika, prepoznavanje i nagrađivanje vrhunskog učinka te briga oko razvoja karijere i talenata omogućuje nam da imamo zadovoljne zaposlenike“, rekla je Alis Kaznačić, rukovoditeljica Upravljanja ljudskim potencijalima Vipneta.

Vipnet je već šestu godinu za redom dobitnik certifikata Poslodavac Partner. Unazad četiri godine Poslodavac Partner kreira listu Top 5 dobitnika prema ocjenama procesa i Vipnet je sve četiri godine na prvome mjestu zahvaljujući izvrsnim praksama upravljanja zaposlenicima i kontinuiranim unapređenjima koje prate promjene u organizaciji i na tržištu.

 

*Projekt podržavaju portal MojPosao kao generalni pokrovitelj i poslovni tjednik Lider kao medijski pokrovitelj. Kako bi zadovoljili standarde certifikata, kompanija mora imati najmanje 75% ukupnih mogućih bodova, ali i najmanje 70% bodova u svakom od 5 ocjenjivanih područja: Strategija, Regrutiranje i selekcija, Rad, motivacija i nagrađivanje, Usavršavanje i razvoj te Odnos prema zaposlenicima. Procese kompanija uključenih u projekt Certifikat Poslodavac Partner prema Knjizi standarda ocjenjuje stručni tročlani tim sastavljen od stručnjaka u ljudskim resursima koji dolaze iz vodećih kompanija u Hrvatskoj.

Trenutno je 24 kompanije dobitnik certifikata u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini: Atlantic Grupa, Belupo lijekovi i kozmetika, Cemex Hrvatska, Coca-Cola HBC Hrvatska, Erste & Steiermarkische Bank, Henkel Croatia, Hrvatska banka za obnovu i razvitak, INA, JGL, JT International Zagreb, JT International predstavništvo u Bosni i Hercegovini, Kozmo, Lidl Hrvatska, Merck Sharp & Dohme, Microsoft Hrvatska, Pliva Hrvatska, Sberbank, SOS Dječje selo Hrvatska, SOS Dječija sela Bosna i Hercegovina, Sandoz, Tele2, Valamar hoteli i ljetovališta, Vipnet i Zagrebačka pivovara.

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.