Share
Tweet
Share
Send to friend

Što vaš radni stol govori o vama?

Potiče li vaš ured na kreativnost ili u njemu vlada atmosfera prikladnija sklapanju nekog važnog ugovora? Urednost vašeg radnog stola krije odgovor.

Što vaš radni stol govori o vama?

Jeff Bezos, Tony Hsieh, Steve Jobs. Sve su oni (bili) vlasnici neurednih radnih stolova. Bill Gates i Elon Musk su pak primjer uredske čistoće.

Prije nego što odaberete kojem biste se stilu radije priklonili, možda biste htjeli uzeti u obzir sljedeće:

Čistoća vašeg radnog prostora može utjecati na način kako vi i vaši zaposlenici radite. Prema  istraživanju koje je početkom ove godine provela Kathleen D. Vohs sa Michigan Sveučilišta, urednost i neurednost radnog mjesta imaju određene psihološke posljedice za radnike.

Kako točno (ne)uredno radno mjesto utječe na radnu kulturu, istraživači su pokušali utvrditi kroz tri eksperimenta.

U prvom, grupi ispitanika je pokazan uredan ili neuredan stol, a zatim su morali ispuniti upitnik s prilično beznačajnim pitanjima. Kada su završili zadatak, ispitanici su morali odabrati žele li uzeti zdrav obrok poput jabuke i naranče, brzu hranu ili pak žele donirati malu svotu novca u dobrotvorne svrhe.

Rezultati su pokazati da su ispitanici koji su odabrali uredan stol radije odabrali i zdrav obrok ili izdvajanje novca u dobrotvorne svrhe, za razliku od ispitanika koji su odabrali neuredan stol.  

„Činilo se kako boravak u čistoj prostoriji ohrabruje ljude da rade ono što se od njih očekuje. Uspoređujući ispitanike iz čiste sobe s onima koji su boravili u neurednoj, pokazalo se da su ti ljudi bili spremni dati više svog novca u dobrotvorne svrhe i da će prije odabrati jabuku nego slatkiš“, kaže autorica istraživanja.

U drugom eksperimentu, istraživači su zatražili ispitanike iz urednih i neurednih poslovnih prostora da smisle što više načina na koje se može upotrijebiti ping-pong loptica. Rezultat: Sudionici smješteni za neurednim stolovima smislili su više kreativnih načina upotrebe od ispitanika za urednim stolovima.

Stoga, ako su udovoljavanje, poštovanje i zdrav život vrijednosti do kojih vaše poduzeće drži, možda je minimalizam dobar način uređenja interijera. Ako je pak krajnji cilj kreativnost, možda biste ipak trebali razmisliti o kreativnom neredu. 

„Kreativnost se postiže odmakom od tradicije, reda i konvencija, a neuredno okruženje u tome ljudima pomaže“, zaključuju autori.

Izvor: Inc

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.