Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako imati sretne i produktivne zaposlenike?

Nije važno bavite li se proizvodnjom ili prodajom; vaša tvrtka ne može napredovati bez kvalitetnih ljudi.

Kako imati sretne i produktivne zaposlenike?

Timski rad je ono što potiče ljude, kao i osjećaj pripadnosti. Evo kako možete motivirati svoje zaposlenike da budu još produktivniji i sretniji na radnome mjestu:

1) Izgradite osjećaj vlasništva

Morate potaknuti zaposlenike da tvrtku doživljavaju kao 'svoje vlasništvo', a ne samo kao mjesto u kojem rade. Drugim riječima, motivirajte ih da se osjećaju odgovornima za proizvod ili uslugu tvrtke.

Jedan od načina kako možete potaknuti takav osjećaj je da svakog zaposlenika tvrtke upoznate s poslovima koje ostali zaposlenici rade. Potičite ih da kreiraju nove ideje za poboljšanje procesa, usluge ili proizvoda. Ukoliko imate mogućnost, 'rotirajte' zaposlenike s vremena na vrijeme. To potiče osjećaj 'ovo je moje', a kada zaposlenici osjećaju da je nešto 'njihovo' ne žele to prepustiti neuspjehu.  

2) Vjerujte zaposlenicima i potičite ih na inovacije

Malo koji zaposlenik želi raditi jedan te isti posao do mirovine. Ne bojte se dodjeljivati im nove zadatke i odgovornosti – to će im omogućiti rast i potaknuti samopouzdanje, kao i osjećaj da tvrtka cijeni njihov doprinos.

Potaknite svaku novu ideju i nemojte se bojati 'novog' ili stvari koje izlaze iz okvira. Ukoliko neki od vaših zaposlenika predloži novi (inovativan) način rada ili rješavanja problema, nemojte ga u tome sprječavati samo zato jer postoji obrazac kojim se takve stvari u tvrtki rješavaju 'oduvijek'. Najgora stvar koja se može dogoditi je da zaposleniku posao dosadi.

3) Informirajte zaposlenike

Poslodavci uvijek vide širu sliku poslovanja od svojih zaposlenika. Ipak, ne mora ostati tako. Želite li zadovoljne zaposlenike, informirajte ih o svojim poslovnim planovima u širem kontekstu, pokažite zaposlenicima kako ono što rade danas dugoročno ima smisla. Uputite ih u strategiju razvoja tvrtke, procese širenja, nove poslovne projekte koji su u planu i objasnite im koja će biti njihova uloga u tome. Na taj način zaposlenici osjećaju da su dio tvrtke i da je njihova uloga u njoj aktivna i važna za razvoj. Čak i ako nemate previše slobodnog vremena, nastojite barem jednom u tri mjeseca organizirati kratak sastanak na kojem ćete zaposlenike informirati o 'širok slici' poslovanja.

4) Vaši zaposlenici su odrasli ljudi – tako se i ponašajte prema njima

U svakom poslovanju događaju se i loše stvari. Bilo da to ima veze s tvrtkom u cjelini ili pojedincem unutar nje, zaposlenici moraju biti u stanju nositi se s padovima odnosno, trebate im dati priliku za to. Ukoliko odlučite ljude držati podalje od loših vijesti, posljedice mogu biti loše. Prvo, zaposlenici će sigurno uočiti zabrinutost ili druge promjene u vašem ponašanju. Mogli bi pomisliti da su oni nešto skrivili, što će u radnu atmosferu unijeti osjećaj straha i tjeskobe. Nadalje, ukoliko sami pokušavate riješiti probleme, uskraćujete si priliku da vam zaposlenici pomognu svojim idejama i angažmanom – oni su dorasli tom zadatku.

5) Vi ste šef. Ponašajte se tako i budite dosljedni.

Ponekad jedino vi možete donijeti odluku. Dobro je imati upućene zaposlenike kojima je stalo do uspjeha tvrtke, ali na kraju ste uvijek vi taj koji donosi konačnu odluku. Sa zaposlenicima možete biti u dobrim odnosima, a da to ne ugrožava vaš autoritet. Na kraju krajeva, uvijek se mora znati tko će imati 'posljednju riječ'.

6) Novac je važan (ali ne onoliko koliko mislite)

Motivacija ne proizlazi samo iz plaće već i izazova koje postavljate pred zaposlenike, kao i mogućnosti za razvoj i usavršavanje. Zaposlenik mora moći doprinositi razvoju tvrtke i vidjeti smisao u tome.  Iako novac nije presudan, nije niti zanemariva stavka. Zaposlenik koji marljivo i dobro radi ima pravo na plaću odnosno ne smije biti potplaćen niti imati osjećaj da se njegov rad u tom smislu ne cijeni dovoljno ili da ga se izrabljuje.

7) Zabavni sadržaji su važni (ali ne onoliko koliko mislite)

Lijepo je organizirati team building. Ukoliko imate mogućnost unutar tvrtke postaviti neke zabavne sadržaje, to je također simpatično. Ipak, neće značajno doprinijeti zadovoljstvu zaposlenika. Dodatni sadržaji su uvijek zanimljivi, ali vaš odnos prema zaposlenicima i činjenica da ih cijenite u konačnici su ono što zaposlenike čini marljivim i motiviranim radnicima.

Izvor: Forbes

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.