Share
Tweet
Share
Send to friend

Stvari koje je dobro izbaciti iz životopisa

Životopis može stati na tek jednu stranicu papira, ali svejedno može predstavljati 'minsko polje' kada je u pitanju vaša karijera.

Stvari koje je dobro izbaciti iz životopisa

S jedne strane, želite pružiti dovoljno informacija o sebi i uvjeriti poslodavca da ste vi 'onaj pravi'. S druge, ne želite dati previše informacija koje će poslodavca natjerati da vas isključi iz daljnje selekcije. 

Evo nekoliko stvari koje biste trebali navesti u životopisu odnosno, izbaciti iz njega: 

Iskustvo 

DA: Navedite poslodavcu svoje vještine i radno iskustvo koji su relevantni za oglas i radnu poziciju na koju se prijavljujete. Prilagodite životopis svaki put kad se prijavljujete na neki oglas, nemojte slati jedan te isti primjerak svima! 

NE: Nemojte raditi popis svakog posla koji ste u životu imali priliku raditi. Ako ste radili na nekoliko privremenih poslova, možete ostaviti dojam osobe koja teško zadržava posao. Iznimka je ako se prijavljujete na neki sličan privremeni posao. 

Kontakt podaci

DA: Uključite svoj telefonski ili broj mobitela (samo jedan!) te glavnu e-mail adresu. Nemojte navoditi nekoliko kontakt podataka već odaberite onaj putem kojeg ste sigurno dostupni! 

NE: Nemojte navoditi broj trenutnog službenog telefona (mobitela) koji imate kod trenutnog poslodavca ili službenu e-mail adresu koju trenutno koristite na poslu. Detalje svoje potrage za poslom zadržite u području privatnog. 

Društvene mreže 

DA: Uključite link na svoj LinkedIn profil, ako smatrate da vas dovoljno profesionalno predstavlja. Prije toga ga pažljivo pročitajte i provjerite uklapa li se u vašu trenutnu prijavu na oglas. Bitno je da jedan takav profil bude kvalitetna dopuna vašeg životopisa. 

NE: Nemojte priložiti link za svoj Facebook profil ili druge društvene mreže na kojima dijelite privatne podatke ili fotografije, koje vas ne prikazuju u profesionalnom svjetlu. Zadržite svoj privatni život za sebe. Iznimno možete priložiti onaj Facebook profil koji ste otvorili kako biste promovirali vlastiti hobi ili projekt, a koji je relevantan za oglas na koji se trenutno prijavljujete. 

'Rupe' u periodu zaposlenosti

DA: Tijekom perioda kada niste radili sigurno ste se bavili nekim hobijem ili aktivnostima koje pokazuju da niste 'gubili vrijeme', te da ste radili na sebi i usavršavanju svojih vještina i hobija. To su informacije koje možete uvrstiti u životopis i na taj način poslodavcu odmah dati do znanja što ste radili u periodima kada niste bili zaposleni. 

NE: Nemojte ostavljati 'rupe' u životopisu bez objašnjenja. Poslodavac se može zapitati skrivate li nešto? 

Ostale vještine 

DA: Navedite informacije o iskustvu rada u internacionalnoj kompaniji ili inozemstvu, pogotovo ako se prijavljujete za posao u jedno takvo poduzeće koje ima svoje podružnice i u drugim zemljama. Ako ste se u nekom periodu školovali u inozemstvu, to posebno naglasite. 

NE: Informacije o vašem bračnom statusu, broju djece, obitelji, nacionalnosti, vjeri te političkoj opredijeljenosti nisu informacije koje biste trebali uvrstiti u životopis.  

Volontiranje 

DA: Uključite volontersko iskustvo u životopis. Poslodavac ne mora nužno smatrati da je samo radno iskustvo ono što vrijedi. Dokle god se vaše volontersko iskustvo na neki način može povezati s poslom za koji se trenutno prijavljujete, uvijek ga je dobro uvrstiti u životopis. 

NE: Ako niste sigurni da priroda vašeg volontiranja odgovara onome što vaš potencijalni poslodavac traži, volontiranje izostavite iz životopisa. Poslodavac koji čita vaš životopis želi odmah uočiti vezu između kriterija koje je naveo u oglasu i informacija koje vi nudite u svom životopisu! 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.