Share
Tweet
Share
Send to friend

Put na 'Mars:' Traže volontere koji se žele smrzavati u Kanadi

Sljedeće ljeto počet će misija na kanadskom Arktiku u kojoj će šestero volontera simulirati godinu dana misije na Marsu. Čekat će ih teški uvjeti i naporan rad, piše 24 sata.

Put na 'Mars:' Traže volontere koji se žele smrzavati u Kanadi

Ako ćete od sljedećeg ljeta imati slobodnu godinu i ne znate što biste napravili, možete 'otputovati na Mars', odnosno živjeti godinu dana u arktičkom području Kanade i simulirati misiju na Marsu. 

Neprofitna zajednica Mars Society zalaže se za istraživanje Crvenog planeta, a ovih su dana objavili uvjete koje moraju zadovoljiti volonteri koji će provesti godinu dana na kanadskom otoku Devon, koji je oko 1500 kilometara udaljen od Sjevernog pola. 

Misija počinje na ljeto sljedeće godine, a poput pravih astronauta, posada će većinu vremena provesti u obavljanju raznih eksperimenata, proučavanja stvari poput emisije CO2 iz permafrosta, ali će analizirati i kako ljudi u ekstremnim uvjetima obavljaju zadatke. Žele li otići iz baze, morat će odjenuti svemirsko odijelo, a svaki kvar će morati sami popraviti. 

Kandidati koji žele na Mars na Arktiku moraju biti stari između 22 i 60 godina, imati sveučilišnu diplomu ili odgovarajuće iskustvo. Ne navodi se točno kakvo iskustvo, ali izglede će popraviti znanstvene ili inženjerske vještine te znanja medicinske pomoći i sklonost mehanici. 
Tijekom misije će morati raditi kao jedan od posade i slijediti stroge protokole, a očekuje se da će prije misije proći i obuku. Kandidati će morati proći tjelesne testove. Pušači nisu poželjni. 

Izvor: 24sata.hr

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.