Share
Tweet
Share
Send to friend

Svatko može meditirati

Vjerovali ili ne, poboljšati koncentraciju i usporiti užurbani svakodnevni tempo možete - meditacijom. Sve što trebate je - disanje.

Svatko može meditirati

Čemu meditirati, posebno ako ne planirate u potpunosti promijeniti svoj način života? Jednostavno, meditacija vam može pomoći da shvatete koliko daleko i brzo vaš um može odlutati od mjesta na kojem u tom trenutku jeste. To može biti od posebno velike pomoći upravo u ovo vrijeme 'multitaskanja', natrpanih rasporeda i 'sveprisutnog' interneta. Meditacija također jača moždane 'mišiće', povećava koncentraciju, smanjuje stres i povećava tolerantnost. 

Za meditiranje ne morate biti upućeni u filozofiju ili određenu religiju. Iako je meditacija sastavni dio mnogih religija, religije nisu sastavni dio same meditacije. Zadržite otvoren um. 

Što vam je potrebno? 

Ništa. To je činjenica. Meditacija traži samo dobru volju da se koncentrirate na ovo što je sada i, u većini slučajeva, usporite svoje misli i slijedite svoje disanje. To možete činiti u ležećem ili sjedećem položaju ili koristeći opremu i prostor koji ste namijenili toj vrsti vježbe. 

Po izboru možete odabrati mirno i tiho mjesto. Za početnike bi posebno korisna mogla biti tiha prostorija u kojoj ništa ne odvlači pažnju. Vjerojatno ćete željeti meditirati sa zatvorenim očima, ali i s otvorenim očima vaš um može jednako 'odlutati' na mjesto gdje u svojim mislila želite biti. Glazba nije potrebna i čak vas isprva može ometati, ali s vrememnom također može biti korisna. 

Ako želite sjediti, možete uzeti udoban jastuk na koji ćete se smjestiti u sjedeći položaj prekriženih nogu. Ako niste dovoljno gipki jednostavno možete kleknuti i nasloniti se na stopala ili naprosto sjesti u udoban stolac, a tabure ili jastuk iskoristitit kako biste opustili noge i rasporedili tjelesnu težinu.

Osnovno: Pratite svoje disanje 

Postoji mnogo načina kako možete meditirati. Neki mogu zvučati kontradiktorno (npr. "držite oči otvorene i koncentrirajte se na predmet, svjetlo ili glazbene stihove" ili 'zatvorite oči i pokušajte se fokusirati na - ništa"). Ipak, najučinkovitiji način meditiranja je naprosto se koncentrirati na vlastito disanje. 

Prateći aktivno svoje disanje i pokušavajući ga ujednačiti, svoje cijelo biće možete dovesti u stanje potpunog mira. Pritom trenirate um da se potpuno koncentrira na samo jednu stvar. Zvuči dobro i u kontenstu obavljanja posla, zar ne? 

Čim se udobno smjestite, počnite promatrati svoje disanje. Ispočetka dišite normalno, ali postepeno usporavajte do trenutka kada disanje postaje izrazito tiho, ujednačeno, a udisaji i izdisaji postaju sve dulji. Od trenutka kada ste sjeli do trenutka kada vaše disanje postane duboko i tiho, budite svjesni svega što se u tom trenutku događa u vama. 

Za neke od nas ovo je, naravno, lakše reći nego učiniti. Isprva se koncentrirate na disanje i nakon kratkog slabodobitnog osjećaja misli počinju vrludati i počinjete razmišljati o stvarima koje ste zaboravili ili tek morate napraviti. Što učiniti u toj situaciji? 

Ako vam se koncentriranje na vlastito disanje isprva čini teško, možete si olakšati koncentrirajući se na brojanje udisaja (jedan broj za jedan udisaj-izdisaj). Brojite tako do deset i zatim se vratite na jedan. Takvo je disanje poput žice koja se u vašim mislima rasteže poput vašeg disanja. Ova vježba prvi je korak u procesu stvaranja svjesnosti o vlastitom disanju. Pa ipak, ukoliko niste koncentrirani i u brojanju se lako možete 'izgubiti'. Ako se to dogodi, jednostavno opet započnite od broja jedan. 

Zbog čega je disanje važno? 

Kontroliranje disanja korisno je u mnogim životnim situacijama. Primjerice, prije držanja govora ili kada morate birati između nekoliko podjednako primamljivih mogućnosti. 

Potražite inspiraciju 

Ako vas posebno inspirira istočnjačka duhovna tradicija, možete se koncentrirati na neke njezine slike i elemente. Možete koristiti i biljke, kristale ili druge predmete koji za vas imaju posebno značenje. Polako dozvolite vlastitoj pažnji da se koncentrira na neki od tih objekata, tiho i mirno. 

Mantra

Mantra doslovno znači "ono što štiti um". Stoga, recitiranje mantre štiti vašu duhovnu moć. Za mantru koju ćete izgovarati možete odabrati rečenicu koja za vas osobno ima važno značenje. 

Usmjerena meditacija 

To je ona meditacija koja vas vodi u mašti - moćna tehnika pomoću koje se koncentrirate i svoju maštu usmjeravate prema svom stvarnom cilju (primjerice, profesionalni vozači zamišljaju svoju 'savršenu vožnju' prije nego što započnu utrku, a profesionalni skijaši zamišljaju vožnju po skijaškoj stazi prije nego što krenu s cilja). 

Ne komplicirajte...

Na internetu možete pronaći brojne besplatne vodiče kroz meditaciju, prijedloge za mantre te brojne druge informacije. Ipak, nemojte se previše 'zapetljavati' i nastojite biti što više doslijedni sebi te prakticirati osviještenost u jednostavnoj i što prirodnijoj atmosferi. 

Na kraju, imajte na umu da je meditacija vještina koju nećete savladati iz prve, ali svakodnevno vježbanje svakako će vam činiti dobro i s vremenom ćete usavršiti vještinu postizanja fokusa i koncentracije te disanja. Krenite malim koracima i nemojte si postavljati prevelika očekivanja. Ovo je samo jedan od 'alata' koji vam može pomoći u postizanju sreće i sklada sa samim sobom. Za dodatne izvore sreće pročitajte sljedeći članak. 

Izvor: lifehacker 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.