Share
Tweet
Share
Send to friend

HR funkcija zahtijeva interdisciplinarnost

U Hrvatskoj još uvijek nema sustavnog obrazovanja HR stručnjaka i naša želja je da i tu potaknemo promjene.

HR funkcija zahtijeva interdisciplinarnost

Udruga U4HR osnovana je u svibnju ove godine s ciljem da razvija i promovira interdisciplinarnost, kvalitetu, kreativnost i cjelokupni razvoj ljudskih potencijala. Više o aktivnostima i planovima udruge rekla nam je Marija Kalinić*, članica Skupštine Udruge U4HR.

S kojim je ciljem osnovana U4HR udruga? 

Želimo postati prepoznati partner pojedinca, organizacije i društva u stvaranju vrijednosti za ljudske potencijale, kako u Hrvatskoj tako i na području cijele regije. Maja Crnjak je Predsjednica Udruge, Članice predsjedništva su uz mene još kolegice Danijela Thur, Hrvojka Kutle i Jasna Rilović. Sve obnašamo funkciju direktorica ljudskih potencijala u svojim tvrtkama.

Kakva je 'slika' HR-a u Hrvatskoj?
 
Ako je suditi po HR događanjima tokom godine (konferencije, specijalističke edukacije, okrugli stolovi…) moglo bi se zaključiti da je HR struka u Hrvatskoj dosta razvijena i  da postoje mogućnosti kontinuiranog razvoja HR stručnjaka, međutim stvarnost je nešto drukčija. Naime, svim tim događajima u pravilu prisustvuju iste osobe, iz uspješnih tvrtki koje zaista imaju razvijene HR funkcije i koje uviđaju sve prednosti profesionalnog pristupa upravljanju ljudskim potencijalima. Najveća koncentracija tih tvrtki je u Zagrebu i to je, uz gore nabrojane razloge, također jedan od glavnih motiva osnivanja naše Udruge – da se obratimo tvrtkama na području cijele Republike Hrvatske i da im pomognemo u profesionalnom postavljanju i razvoju funkcije ljudskih potencijala, u svim elementima: psihološkom, socijalnom, ekonomskom, pravnom… 

Naime, HR funkcija zahtijeva interdisciplinarnost i među HR stručnjacima, kao možda ni u jednoj funkciji u tvrtci, ćete sresti zaista stručnjake raznih profila: od pravnika, ekonomista, psihologa, socijalnih radnika i socijalnih pedagoga, do stručnjaka raznih profesorskih i inženjerskih zvanja. Postojeći HR stručnjaci u Hrvatskoj su istaknuti pojedinci, raznih struka (gore nabrojanih), koji su svoje bazične struke nadopunjavali znanjima neophodnima za cjelovito obavljanje HR funkcije. U Hrvatskoj još uvijek nema sustavnog obrazovanja HR stručnjaka i naša želja je da i tu potaknemo promjene.

Kako udruga može pomoći HR stručnjacima? 

Želimo osnažiti odjele Ljudskih potencijala u tvrtkama u Hrvatskoj i regiji. Ideja je da pomognemo kolegama – sadašnjim i budućim, koji se žele profesionalno razvijati i to vrlo konkretnim aktivnostima poput radionica, stručnih predavanja i seminara iz svih područja relevantnih za kvalitetno obavljanje HR funkcije. Želimo s njima podijeliti naše znanje i iskustvo te im pomoći u daljnjem radu i razvijanju, kako u poslovnom, tako i u privatnom području.

Možete li najaviti neka zanimljiva događanja koja Udruga planira u skoroj budućnosti? 

Pozivamo Vas da posjetite našu stranicu na www.u4hr.hr te se upoznate pobliže sa planiranim aktivnostima u narednom razdoblju. Neke od tema koje ćemo obraditi su: Izmjene Zakona u radu, Korištenje NLP tehnika u HR-u, Korištenje socijalnih mreža pri pronalaženju kandidata za posao, MBTI – upravljanje samim sobom i dr. Svako područje HR-a će biti obrađeno kroz niz predavanja i edukacija bitnih i zanimljivih za to područje. Kalendar predavanja / radionica će već u siječnju biti objavljen tako da očekujemo i prve prijave budućih članova.

Koliko se članova od pojavljivanja u javnost, prvog predstavljanja, već registriralo? 

Od javnog predstavljanja, 5.12. već imamo učlanjenih 26 članova. Svakim danom nam se priključi netko novi, što nas jako veseli i radujemo se aktivnom početku rada Udruge te zajedničkom rastu i razvoju.

Na koji način sami članovi udruge mogu doprinositi aktivnostima udruge? 

Naši članovi su pojedinci, bez obzira na funkciju i status u organizaciji i društvu, čije područje rada i interesa prepoznaje ljude kao najvrjedniji resurs. Od članova očekujemo aktivno sudjelovanje u kreiranju aktivnosti Udruge, te zajednički rad na daljnjem razvoju HR struke. Želimo od njih dobiti informacije na kojim područjima im je edukacija potrebna i koje su njihove želje, problemi i teškoće s kojima se susreću. 

Vjerujemo da ćemo zajedničkim radom osnažiti odjele ljudskih resursa u tvrtkama i doprinijeti tome da funkcija ljudskih resursa postane istinski strateški partner Upravi u kreiranju i provođenju strategije upravljanja ljudskim resursima, što i jest njena glavna zadaća. Slijedom poznate izreke „ I put od tisuću milja počinje prvim korakom“, ovime pozivam sve zainteresirane da zajedno s nama naprave taj prvi korak!

 

*Marija Kalinić po struci je dipl.socijalni radnik, s magisterijem iz područja marketinga i preko 20 godina radnog iskustva   na različitim radnim mjestima. Svoj profesionalni interes u posljednjih 10 godina usmjerila je na područje upravljanja ljudskim potencijalima i to prvenstveno u turističkoj djelatnosti koja je upravo u tom razdoblju prolazila i još uvijek prolazi kroz razne mijene. Pored navedene fakultetske naobrazbe, svoj osobni i profesionalni razvoj kontinuirano je nadograđivala kroz razne treninge i edukacije iz područja prodaje, marketinga, financija, upravljanja ljudskim potencijalima i osobnog rasta i razvoja, pri čemu posebno ističe edukaciju iz Realitetne terapije i Neurolingvističkog programiranja (NLP). Certificirani je trener NLP-a. U Udruzi je Član predsjedništva te voditelj područja 'Usavršavanje i razvoj'.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.