Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako ojačati kulturu učinka i priznanja?

Iskustvo iz HT-a prenosi Jasmina Petrović Mayer, Stručnjak za razvoj karijera, Hrvatski Telekom.

Kako ojačati kulturu učinka i priznanja?

Jeste li ikada čuli da se netko žali da je dobio previše priznanja od svog nadređenog ili da je previše pohvaljen za posao koji je uradio? Previše priznanja teško se nekome može dati no, ako ga je nedovoljno, velika je opasnost da će zaposlenici biti manje zadovoljni svojim poslom, manje posvećeni radnim zadacima, manje motivirani da pokažu svoju kreativnost, a samim time i manje doprinositi uspjehu poduzeća. 

U konačnici se kompanije, koje ne ulažu u priznanje zasluga zaposlenicima, suočavaju s povećanom fluktuacijom. Bob Nelson, jedan od vodećih svjetskih autora koji se bave temom priznanja, sažeo je cjelokupnu teoriju priznanja u jednostavnoj rečenici :''Ljudi će možda prihvatiti posao zbog više novca no, zasigurno će ga napustiti radi više priznanja.''

HT je kompanija koja posebno njeguje kulturu učinka i priznanja, no svjesni smo da uvijek ima prostora za napredak. Znajući koliko je priznanje za postignuti učinak važno i uzimajući u obzir rezultate istraživanja zadovoljstva zaposlenika kojeg u HT-u redovito provodimo i u kojem su nam naši kolege rekli da bi ih motiviralo još više priznanja za njihov rad, odlučili smo se posebno posvetiti ovoj temi.

Program sa srcem

Uz postojeći sustav upravljanja učinkom te financijsko nagrađivanje ostvarenja ciljeva kojim su obuhvaćeni svi zaposlenici kompanije, kreirali smo dodatni program priznanja ''HvalaTi! za korak dalje''. Njime u zadnje dvije godine našim najboljim zaposlenicima dodatno pokazujemo da cijenimo njihov doprinos koji se ogleda u iznimnoj uslužnosti prema korisniku, međusobnoj suradnji, inovativnosti u svakodnevnom poslu, usmjerenosti na rezultat te, na kraju, ali možda i najvažnije - radu sa srcem. 

Menadžeri su ti koji nakon isteka svakog kvartala određuju tko su zaposlenici kojima kompanija daje priznanje. Nagrada koja dolazi uz priznanje je simbolične prirode. Zaposlenicima dajemo nagradu koja će ih obogatiti za još jedno iskustvo koje zaposlenik izabire po vlastitim sklonostima. Tako naši nagrađeni kolege mogu izabrati aktivnosti poput kajakinga, ronjenja, slobodnog penjanja, jedrenja ili mirnije trenutke uz wellness tretmane ili, pak, svoje vrijeme posvetiti druženju uz ručak ili večeru u nekom od ponuđenih restorana. 

Komunikacija – transparentno i jasno 

Iako je nagrada koju zaposlenici dobiju lijep dio paketa priznanja, ona svakako nije u fokusu ovog programa. Ono što nam je bilo najbitnije je osigurati da zaposlenici doista osjete pohvalu za svoj rad s više strana, ne samo od menadžera koji je prepoznao njihov trud, već i od kolega s kojima surađuju unutar kompanije. Željeli smo osigurati da svaki zaposlenik u kompaniji zna tko je dobio priznanje. Tako svim zaposlenicima šaljemo e-mail s fotografijama nagrađenih kolega, a na Intranetu objavljujemo''Godišnjak'' s nagrađenim kolegama po pojedinim kvartalima. Ujedno, kako bismo osigurali da se uspjesi naših kolega pamte duže od kvartala u kojem su dobili priznanje, u internom imeniku uz njihove profile stoji logo Hvala Ti! programa. 

Sve to osigurava programu transparentnost i jasnoću te zaposlenici u kompaniji na njega vrlo pozitivno reagiraju – čestitajući kolegama od srca na javnom priznanju! 

Zadovoljni zaposlenici naš su krajnji cilj, a  ponovljeno istraživanje zadovoljstva zaposlenika, značajnim porastom upravo na mjeri priznanja, pokazalo nam je da smo na pravom putu u njegovanju kulture učinka i priznanja.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.