Share
Tweet
Share
Send to friend

5 kvaliteta koje krase moderne zaposlenike

Radno okruženje mijenja se velikom brzinom i traži fleksibilne ljude.

5 kvaliteta koje krase moderne zaposlenike

Promijenilo se puno toga: tehnologija kojom se koristimo u poslu, tržište rada, stupanj obrazovanja zaposlenika, ali i radno okruženje te poslovna kultura. Ovo je pet vještina koje vam mogu pomoći da pratite korak s nastalim promjenama:

1) Spremnost na promjene

Svatko od nas svoj posao zna raditi na određeni način. Navikli smo na tehnologiju koju pritom koristimo, ali stvari se mijenjaju velikom brzinom. Mladi naraštaji koji tek stupaju na tržište rada već sada posjeduju vještine da iste poslove rade brže, bolje, inovativno, a njihova prisutnost na tržištu rada i starije bi zaposlenike trebala potaknuti da usavršavaju svoje vještine i ostanu konkurentni. Prihvatite svaku novost koja vam olakšava obavljanje posla i nemojte imati strah od promjena samo zato jer vaš način rada 'dokazano funkcionira'.

2) Izrazite svoje mišljenje 

Lider ne mora biti menadžer. Zato je okružen kvalitetnim zaposlenicima koji posjeduju strast, znanje i usude se reći te argumentirati svoje mišljenje. U današnje je vrijeme dobro poticati poslovnu kulturu u kojoj svatko ima pravo iznijeti svoje mišljenje i doprinijeti radu, a takvu praksu vodstvo tvrtke trebalo bi poticati podjednako koliko i sami zaposlenici.

3) Budite samostalni

Ni šefovi u današnje vrijeme ne vole nadzirati svaki korak zaposlenika i podsjećati ih na rokove. To je privilegija, ali i odgovornost. Ako imate nečije povjerenje da ćete zadatak obaviti na vrijeme i kako treba, nemojte ga iznevjeriti.

4) Pomažite drugima

Ovo je ključna osobina modernog menadžera, ali i zaposlenika u današnje vrijeme. Tradicionalno, zaposlenici vole kada njihove ideje ostaju njihove i kada za njih dobiju priznanje. U vrijeme kada je timski rad sastavni dio većine poslova, to je gotovo nemoguće održati jer se brojne ideje i odluke kreiraju zajedničkim snagama ili traže okupljanje različitih stručnjaka od kojih svaki nešto može ponuditi, pa kreiranje ideja više ne ovisi o samo jednoj osobi. Ipak, to ne znači da pojedinci moraju ostati bez priznanja. Dobar nadređeni uvijek zna koji zaposlenik u kojoj mjeri doprinosi cjelokupnom funkcioniranju i poslovanju tvrtke. Zbog toga i sam zaposlenik svoje ideje može dijeliti s drugima i pomagati im, bez straha da će si netko drugi pripisati zasluge za njegov trud.

5) Filtrirajte i fokusirajte se

U dinamičnim poslovnim okruženjima kakva danas postoje puno toga odvlači pažnju, bilo da ujutro morate provjeravati poštu ili vas šef hitno zove na sastanak. Uvijek imajte na umu što je vaš prioritet. U moru informacija kojima je izložen, dobar zaposlenik mora znati odvojiti bitno od nebitnog, imati na umu svoje rokove, ali i vrijeme koje ima na raspolaganju: nije sramota reći da nešto ne stignete, ako je to stvarno istina i ako su zadaci na kojima trenutno radite prioritet.

Izvor: Forbes

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.