Share
Tweet
Share
Send to friend

Europski parlament: Rasprava o pravima sezonskih radnika

Svake godine više od 100 tisuća radnika dolazi u Europu raditi na poslovima za koje trebamo dodatnu radnu snagu, primjerice u poljoprivredi ili u turizmu.

Europski parlament: Rasprava o pravima sezonskih radnika

Parlament danas raspravlja i glasa o prvom europskom zakonodavstvu za strane sezonske radnike. Pravila, o kojima su se već dogovorile zemlje članice, namijenjena su zaustavljanju eksploatacije i stvaranju pristojnih radnih uvjeta za imigrante. 

Izvjestitelj Claudeom Moraesom (S&D, UK) kaže: "Strani radnici će po prvi put imati prava, kao što je pravo na adekvatan smještaj, pravo na produženje boravka i pravo na promjenu poslodavca. Prijedlog također sadrži snažne uredbe o jednakom tretmanu radnika, zaštitu od otkaza i pravo na inspekciju rada. Bez tog nadzora i režima sankcija, dobre namjere ništa ne znače. Njima će se osigurati da strani sezonski radnici nisu eksploatirani.

Kada svima bude jasno da sezonski radnici trebaju imati bolje standarde, svi standardi rastu i situacija postaje bolja za sve radnike."

Unatoč nezaposlenosti, dijelovi Europske unije ovise o radnicima iz stranih zemalja, ali istovremeno je važno osigurati da ih se zapošljava na razuman način i s pristojnim standardima. "Ako ovakvo zakonodavstvo ne prođe, onda raste socijalni damping, smanjenja prava i naknada i situacije deregulacije i eksploatacije. Loši poslodavci bit će potaknuti na ilegalno zapošljavanje, ilegalna imigracija će rasti i trgovanje ljudima cvjetati. Prema tome, iako ovaj prijedlog zakona neće riješiti sve probleme, zasigurno se radi o koraku u pravom smjeru", kaže Moraesom.

Izvor: Europski parlament

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.