Share
Tweet
Share
Send to friend

Od 35 tisuća mladih koji rade za 1600 kuna, zaposlilo se 62 posto

Više od 35 tisuća mladih osoba u Hrvatskoj u protekle je četiri godine zakoračilo u svijet rada iskoristivši mjeru stručnog osposobljavanja bez osnivanja radnog odnosa.

Od 35 tisuća mladih koji rade za 1600 kuna, zaposlilo se 62 posto

Naša je sugovornica samo jedna od oko 35.000 mladih osoba u Hrvatskoj koje su u protekle četiri godine na takav način zakoračile u svijet rada. 

Prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje (HZZ), najviše ih je bilo prošle godine, nešto više od 19.000. Zapošljavanje po modelu stažiranja najkorištenijim se pokazalo upravo u Zagrebu, no korijene je pustilo i u splitskoj, osječkoj, riječkoj i zadarskoj regiji, kao i na području Varaždina i Vukovara.

Mjera stručnog osposobljavanja bez zasnivanja radnog odnosa pritom se najviše koristila u djelatnostima obrazovanja, javne uprave, socijalnog osiguranja te usluga. Gledajući po poslodavcima, otprilike trećinu stažista, kažu u Ministarstvu rada, angažirao je privatni sektor.

Daje dobre rezultate

Stručno osposobljavanje bez zasnivanja radnog odnosa, kako se službeno zove mjera koja je svojedobno izazvala puno kontroverzi, danas se, smatraju analitičari, pokazuje dobro pogođenom i daje rezultate. Naime, mladi time stječu svoje prvo radno iskustvo bez kojega teško da mogu konkurirati na tržištu rada. Za to dobivaju “džeparac” od 1600 kuna mjesečno, na što ostvaruju i pravo na troškove prijevoza u iznosu od najviše 1000 kuna, a ide im i radni staž.

Osim toga, podaci HZZ-a pokazuju da je njih 62 posto nakon što je odradilo tih godinu dana uspjelo naći posao, kod istog ili drugog poslodavca. I takvih sretnika je najviše u metropoli, no dosta ih je i u drugim regijama diljem Hrvatske.

Lijek za nezaposlenost

"Jedan od glavnih problema mladih na tržištu rada je nedostatak iskustva koje oni u školama i fakultetima ne mogu dobiti. Ovakva mjera daje im upravo to, što će im omogućiti veću zapošljivost", kaže Predrag Bejaković s Instituta za javne financije.

I u Ministarstvu Miranda Mrsića uvjereni su da je mjera polučila željene učinke te najavljuju da će s njom nastaviti. Uzme li se u obzir da je u Hrvatskoj 383.000 službeno prijavljenih na burzi rada, među kojima je puno mladih, to ne treba čuditi.

Izvor: Jutarnji list 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.