Share
Tweet
Share
Send to friend

Pravnik odgovara: Do kada iskoristiti stari godišnji odmor

Neiskorišteni dio godišnjeg odmora u trajanju dužem od minimalno dva tjedna, radnik može prenijeti i iskoristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine.

Pravnik odgovara: Do kada iskoristiti stari godišnji odmor

Pitanje;

Na porodiljnom sam do 13.07.2014., pa me zanima da li imam pravo na godišnji iz 2013. godine, koji nisam iskoristila?

Odgovor;

Sukladno članku 63. Zakona o radu, neiskorišteni dio godišnjeg odmora u trajanju dužem od minimalno dva tjedna, radnik može prenijeti i iskoristiti najkasnije do 30. lipnja iduće godine. Nadalje, u stavku 2. istog članka, određeno je da radnik ne može prenijeti u sljedeću kalendarsku godinu dio godišnjeg odmora koji nije iskoristio u godini u kojoj je ostvario pravo na godišnji odmor, ako mu je bilo omogućeno korištenje toga odmora. Međutim, iznimno od stavka 2., godišnji odmor, odnosno dio godišnjeg odmora koji je prekinut ili nije korišten u kalendarskoj godini u kojoj je stečen, zbog bolesti ili korištenja prava na rodiljni, roditeljski i posvojiteljski dopust, radnik ima pravo iskoristiti do 30. lipnja iduće godine.

Dakle, ako dio ili cijeli godišnji odmor iz 2013.g. nećete iskoristiti do 30.6.2014.g., tada gubite pravo na korištenje godišnjeg odmora iz 2013.g., tj. od 13.7.2014.g. možete koristiti samo godišnji odmor iz 2014.g. 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.