Share
Tweet
Share
Send to friend

Intervju: Što kad vam postave čudno pitanje?

Sve ide po planu. Ispričali ste im nešto o sebi, svom obrazovanju, radnom iskustvu i postignućima. Sve je pod kontrolom. No, s pitanjem koje slijedi kao da je sve palo u vodu...

Intervju: Što kad vam postave čudno pitanje?

Poslodavac vam je upravo postavio čudno pitanje. Ono se može, a i ne mora odnositi na posao. Kako god bilo, zvuči budalasto. 

U takvoj situaciji sjetite se samo jednoga: nije važno njihovo pitanje, već vaš odgovor. Čudna pitanja u pravilu znače samo jedno: poslodavca zanima koliko ste dobri u rješavanju problema?

Odgovor često puta traži improvizaciju i kreativno razmišljanje, a poslodavcu daje jasnu predodžbu o tome kako razmišljate.

Stoga, kako doskočiti pitanju kojim su vas 'zaskočili'?

1) Nemojte paničariti

Odgovor se ne sastoji samo od riječi, već i od govora tijela. Ako ste tijekom cijelog razgovora sjedili mirno, nastavite tako i dalje.  

2) Pokušajte gledati dalje od postavljenog pitanja 

Ovo je samo način na koji pokušavaju utvrditi koliko su snažni vaš um i mašta. Nema razloga da se preznojavate ili paničarite. Iskoristite ovu priliku kako biste dokazali koliko kreativni možete biti. 

3) Ne tretirajte čudno pitanje kao šalu 

Razgovor za posao je ozbiljna stvar, a svako pitanje postavljeno vam je s razlogom (čak i kada razlog na prvi pogled nije sasvim jasan). 

4) Bitno je 'tko' pita

Ako je pitanje neobično ili apstraktno, kroz odgovor možete pokazati kako se vaš način razmišljanja uklapa u posao za koji ste se prijavili. Npr. ako je posao iz područja tehnologije, u odgovoru možete objasniti kako biste iskoristili računalo u rješavanju spomenutog problema.  

5) Zapamtite, detalji nisu bitni

Zamislite da vas netko pita kako biste objasnili svome prijatelju kako se radi papirnati avion, a vi ne znate raditi papirnate avione. U pitanju je nebitan detalj. Naime, na čudna pitanja ne postoje točni odgovori: njihova je svrha otkriti kako razmišljate i kako pristupate rješavanju problema.  

Izvor: LifeGooRoo 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.