Share
Tweet
Share
Send to friend

10 savjeta za traženje posla online

Traženje posla je posao s punim radnim vremenom!

10 savjeta za traženje posla online

Morate biti fokusirani na potragu za poslom koji biste najviše volje raditi, organizirani kada su u pitanju poslovi na koje ste se već prijavili, te istovremeno kontinuirano prilagođavati molbu i životopis svakom novom poslu na koji se prijavljujete, kako biste se izdvojili iz mase. To je puno posla!

Srećom, postoje brojni trikovi koji vam sve ovo mogu olakšati. Evo nekih koji će vam pomoći da unaprijedite svoju online potragu za poslom:

1) Istaknite svoj životopis

Jeste li ikada stavili svoj životopis online i zapitali se gdje je njegovo mjesto u bazi životopisa i kako je pozicioniran u tražilici? Softveri životopise sortiraju na način koji svim kandidatima daje podjednake šanse, stoga u je u životopis potrebno uvrstiti kvalifikacije koje će sustav najbolje prepoznati. To znači da format životopis mora biti jasan i ljudima i softveru. Potražite na internetu stranice koje govore o ovoj temi kako biste što lakše kreirali životopis.

2) Provjerite sami sebe

Nakon što dobiju životopis, mnogi poslodavci te općenito stručnjaci zaduženi za regrutiranje, selekciju i razgovore se kandidatima provjerit će što o vama mogu pronaći online. Kako biste otkrili što će saznati o vama, pretražite informacije o sebi incognito (postavka tražilice) – na taj način dobit ćete objektivan uvid u informacije koje se o vama pojavljuju online kada svoje ime upišete u tražilicu te kako su one u tražilici pozicionirane.

3) Odaberite posao zbog pravih razloga

Iako je to u današnje vrijeme prilično teško, nemojte se dati zavarati visokom plaćom ili obećanjima o istoj. Iako je dobra plaća bitan faktor, neka to ne bude jedino što možete postići u tom poslu. Stavljate li novac na prvo mjesto, zanemarujete neke druge važne segmente koji će vam kasnije u poslu igrati važnu ulogu. To je kvaliteta međuljudskih odnosa, poslovna filozofija, mogućnosti za razvoj karijere, radno vrijeme, autonomija i mogućnost za kreativnost. Naime, prvenstveno su to stvari koje će utjecati na vaše zadovoljstvo na poslu.

4) Pustite ponos

Možda ste na bivšem poslu imali veće ovlasti ili ste bili više rangirani, ali s obzirom na današnju ekonomsku situaciju takve je stvari možda bolje zaboraviti i u potrazi za poslom ostati prije svega praktičan. Ako mislite da biste mogli uživati, razmislite i o pozicijama nižeg ranga. Ne morate biti očajni ili u potpunosti bez samopoštovanja, ali istovremeno ne morate odbijati neki posao samo zato jer je niže rangiran u odnosu na vaš bivši posao.

Jednako tako, ne bojte se tražiti pomoć. Zamolite bivše kolege ili prijatelje da vam pomognu pronaći informacije o slobodnim radnim mjestima. Takva mreža kontakata može vam pomoći da brže pronađete posao ili si na taj način možete osigurati dobre preporuke temeljem kojih ćete dobiti mogućnost zaposlenja.

5) Budite proaktivni

Imajte na umu da je životopis s vremena na vrijeme potrebno osvježiti, ažurirati ili naprosto dotjerati njegov izgled, font i sl. Uključite u životopis ključne riječi, uvodno napišite sažetak i kako vidite daljnji razvoj svoje karijere.

Ažurirajte svoje profile na društvenim mrežama, a kada se prijavljujete na oglase, nemojte slati generičke molbe već svaku prilagodite.

Nemojte čekati da poslodavci dođu k vama – privucite ih svojom aktivnošću na društvenim mrežama, sudjelovanjem u stručnim raspravama, komentiranjem blogova koji govore o stručnim temama koje vas zanimaju ili sami koristite društvene mreže kako biste podijelili svoje stručno mišljenje o određenim temama.

Ipak, vodite računa o tome da ne trošite previše sati dnevno na potragu za poslom, kako ne biste izgorjeli. Redovito vježbajte ili barem svakodnevno prakticirajte lagane šetnje kako potraga za poslom ne bi bila jedino čim se bavite. Držite tijelo i um aktivnima, iskoristite vrijeme kako biste svladali novu vještinu, jezik, hobi i izbjegli intelektualnu stagnaciju. Na taj način neće vam biti teško ni odgovoriti na pitanje „Kako ste provodili vrijeme dok ste tražili posao?“ na razgovoru za posao.  

6) Ostanite organizirani

Čuvajte kopije prijava, molbi i prilagođenih životopisa za sve oglase na koja ste se prijavili kako vam se ne bi dogodilo da ne znate tko vas zove na razgovor za posao i koja je radna pozicija u pitanju.

Svaki put kada životopis i molbu prilagođavate novom oglasu za posao, sačuvajte izmijenjeni životopis pod novim nazivom, kako biste se u budućnosti lakše snalazili u verzijama svog životopisa, brže prijavljivali na oglase za posao, ali i kada vas pozovu na razgovor, točno znali koju ste im verziju životopisa poslali.

7) Koristite besplatne alate online

Životopis pohranite na mjesto odakle će vam uvijek biti lako dostupan, kako biste se na zanimljiv oglas za posao mogli prijaviti neovisno o tome jeste li privremeno u drugome gradu, na izletu, u inozemstvu i sl.

Možete ga pohraniti u MojProfil na portalu MojPosao ili  na svoj e-mail račun. Ako imate posao, pazite da u životopisu pod kontakt ne navedete svoju službenu mail adresu ili službeni broj mobitela jer time pokazujete nedostatak diskrecije i nepoštovanje prema svom trenutnom poslodavcu.

8) Koristite društvene mreže

Iako ste Facebook profil otvorili iz puke razonode ili radi prijatelja, iskoristite ga i u potrazi za poslom. To će možda tražiti ozbiljnije izmjene profila, ali imajte na umu da postoje i profesionalne društvene mreže poput LinkedIn-a gdje ljudi kreiraju profile prvenstveno s ciljem potrage za (boljim) poslom.

Sudjelujete u diskusijama iz područja u kojem želite raditi, stvarajte kontakte s ljudima iz svoje struke, dodajte u kontakte tvrtke u kojima biste željeli raditi, ali i ljude koje smatrate uzorima - pratite njihove objave. Možda će upravo vaše aktivnosti na društvenim mrežama privući pažnju vašeg potencijalnog poslodavca.

9) Obratite se agencijama za posredovanje pri zapošljavanju i potragu za kadrovima

Postoje stručnjaci kojima putem maila možete poslati svoj životopis i koji vam mogu pomoći u potrazi za poslom koji vam najviše odgovara temeljem iskustva i vještina koje posjedujete.

10) Koristite portale za traženje posla

Svakoga dana provjeravajte nove oglase za posao, koristite aplikacije kao što je MojaPlaća kako biste se što bolje pripremili za razgovor za posao, pregovore o plaći, ali i realno sagledali trenutnu situaciju na tržištu rada. Otvorite svoj profil na takvim stranicama kako biste uz prijavu na oglas mogli priložiti i svoj online životopis, pohranjivati pretrage poslova, prijave na oglase, ali i druge korisne informacije koje će vam olakšati da što brže pronađete posao.

Izvor: Lifegooroo 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.