Share
Tweet
Share
Send to friend

Kada ostvarujem pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora?

Radnik koji se prvi puta zaposli stječe pravo na godišnji odmor određen na način propisan odredbama članaka 55. i 56. Zakona o radu nakon šest mjeseci neprekidnog rada.

Kada ostvarujem pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora?

Pitanje; 

Zaposlen 1.3.2014 godine na pripravnički ugovor od godinu dana. Zanima me, mogu li ja i kada iskoristiti pravo na razmjerni dio godišnjeg odmora? Mogu li godišnji uzeti 1. kolovoza, što je mjesec dana prije ostvarenja prava na puni godišnji odmor?

Odgovor;

Sukladno odredbama članka 58., stavka 1. Zakona o radu, radnik koji se prvi puta zaposli stječe pravo na godišnji odmor određen na način propisan odredbama članaka 55. i 56. Zakona o radu nakon šest mjeseci neprekidnog rada. Odredbama članaka 55. i 56. Zakona o radu utvrđeno je da radnik za svaku kalendarsku godinu ima pravo na plaćeni godišnji odmor u trajanju od najmanje četiri tjedna. 

Dakle, pravo na korištenje punog godišnjeg odmora imate pravo tek nakon proteka šest mjeseci neprekidnog rada, ali pravo na korištenje razmjernog dijela godišnjeg odmora (tj. kraćeg od punog godišnjeg odmora) ostvarujete ranije. 

Stoga na dan 1.8.2014.g. ostvarujete pravo na korištenje 5/12 svojeg punog godišnjeg odmora.  

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.