Share
Tweet
Share
Send to friend

Evo zašto nam najbolje ideje padnu na pamet pod tušem

Sigurno vam je poznat onaj osjećaj kada se potpuno bezbrižno tuširate i odjednom - bam! - na pamet na vam padne genijalna ideja.

Evo zašto nam najbolje ideje padnu na pamet pod tušem

Psiholozi imaju naziv za ovu 'sapunastu heureku': inkubacija

Na isti način kako virus koji inkubira u vašem tijelu prije nego što se razvije u bolest, misli inkubiraju u vašoj podsvijesti prije nego što se formiraju u cjelovite ideje.

Ipak, čini se kako se ovaj proces ne odvija dok smo aktivno koncentrirani na pronalazak rješenja. Umjesto toga, kako bismo kvalitetno inkubirali, moramo imati neki element odvlačenja pažnje. 

Evo jednog primjera: 

Danski znanstvenici proveli su istraživanje u kojem su ispitanike zamolili da izmisle nova imena za tjestenine, nakon što su im predstavili pet primjera lažnih imena, od kojih svako završava na 'i'. Istraživači su utvrdili da su ispitanici koji su dobili drugi zadatak od tri minute, koji im je u potpunosti odvukao pažnju od ovog prvog, bili uspješniji u osmišljavanju naziva koji ne završavaju na slovo 'i' za razliku od grupe ispitanika koju su zamolili da tijekom navedene tri minute jednostavno sjednu i promisle o nazivima. 

Kada su vaše misli uobičajeno okupirane idejama, povećava se i kvaliteta vaših ideja. 

Iz istog razloga bolje odluke donosimo nakon što 'prespavamo'. Čak i ako ne razmišljate aktivno o isplativosti kupnje novog automobila, iznajmljivanja stana ili promjene posla, istraživanja pokazuju da vaš mozak neovisno o tome aktivno radi na rješavanju problema dok je vaša pažnja usmjerena na nešto drugo. 

Vratimo se na tuširanje: topla voda u kombinaciji s dobro poznatom rutinom tuširanja omogućava aktivnost u kojoj jedva da morate obraćati pažnju na to što radite - upravo to savršena je podloga za inkubaciju iz koje će se izroditi odlična ideja. 

Izvor: Business Insider 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.