Share
Tweet
Share
Send to friend

Poslovi u turizmu: Rast od 14% u odnosu na 2013.

U sklopu tradicionalne akcije 'Poslovi u turizmu', čiji je cilj ubrzati i olakšati pronalazak sezonskih radnika, u periodu od 1. siječnja do 31. kolovoza na portalu MojPosao objavljeno je preko 2.400 radnih pozicija u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo'. U odnosu na isto razdoblje prošle godine zabilježeno je povećanje broja oglasa za 14%.

Poslovi u turizmu: Rast od 14% u odnosu na 2013.

Oglasi za kategoriju 'Turizam i ugostiteljstvo' činili su 22% ukupnog broja oglasa na MojPosao portalu, dok je prošle godine taj udio iznosio 19%.

Od ukupnog broja objavljenih poslova u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo', većina oglasa (58%) odnosila se na priobalne županije, gotovo jednako kao i prošle godine kada je za područje Jadrana objavljeno 60% oglasa. 

Najtraženija zanimanja u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo' bila su: konobar, kuhar, recepcionar, turistički djelatnik i pizza majstor. Od ne toliko čestih zanimanja u turizmu vrijedi istaknuti oglase za ronioca i plesača (koreografa).

Najviše oglašenih radnih pozicija, osim za Zagreb i Zagrebačku županiju (23%), bilo je za Splitsko-dalmatinsku (14%) te Istarsku županiju (13%).

Prema mjestu rada potražnja prati ponudu jer je najviše posloprimaca željelo raditi baš u Zagrebu i Zagrebačkoj županiji (28%), zatim u Splitsko-dalmatinskoj (23%) i Istarskoj županiji (18%).

Među gradovima na obali ove je godine najviše radnih pozicija oglašeno u Splitu (5% od ukupnog broja oglasa u turizmu), dok je Dubrovnik zasjeo na drugo mjesto ljestvice s 3% objavljenih oglasa. S druge strane, najviše posloprimaca tražilo je posao u Splitu (6%) te u Rijeci (4%), dok se Dubrovnik našao na dnu ljestvice (1%).

Poslodavci sve više traže poznavanje stranih jezika

Što se tiče kvalifikacija potrebnih za zaposlenje u turizmu, u većini oglasa je tražena srednja stručna sprema (65%). Stručna sprema nije bila bitna u 20% objavljenih oglasa, dok su kvalificirani radnici bili traženi u njih 26%.

Na tržištu je bilo najviše kandidata sa srednjom stručnom spremom (72%), zatim s visokom stručnom spremom (65%) te svega 4% kvalificiranih radnika.  

U 41% natječaja iskustvo nije navedeno kao uvjet. U oglasima u kojima se tražilo iskustvo, kao i prošle godine, u prosjeku su bile potrebne dvije godine radnog iskustva.

Poznavanje stranih jezika tražilo se u 48% oglasa, što je više nego prošle godine, kada se poznavanje stranih jezika tražilo u 37% oglasa.

Najviše se tražilo poznavanje engleskog jezika – u 31% oglasa poslodavci su tražili napredno poznavanje, u 22% osnovno, a u čak 8% oglasa profesionalno poznavanje jezika.

U 22% oglasa tražilo se poznavanje njemačkog jezika, a u 13% poznavanje talijanskog jezika.

Poznavanje rada na računalu tražilo se u svega 18% oglasa, što je također nešto više nego prošle godine, kada se poznavanje rada na računalu tražilo u 13% oglasa.

Ove godine rad na određeno nudio se u 68% oglasa u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo'.

Istovremeno, u 41% posto oglasa nudilo se stalno zaposlenje, 8% oglasa bilo je namijenjeno studentima, a 18% za honorarne, odnosno sezonske radnike.

S druge strane, samo 35% posloprimaca bilo je zainteresirano za rad na određeno, dok bi 48% njih radilo na neodređeno. Na sezonski/honorarni rad spremno je 35% posloprimaca, dok je studentski posao tražilo njih 22%.

Ove godine portal MojPosao je dodatno obogatio akciju formiranjem baze životopisa tražitelja posla isključivo za kategoriju 'Turizam i ugostiteljstvo'. U bazu se do sada prijavilo preko 5.100 tražitelja posla zainteresiranih za rad u turizmu.

Na oglase u kategoriji 'Turizam i ugostiteljstvo' zabilježeno je preko 92.000 prijava.

Najveći prosječan broj prijava zabilježen je za sljedeće pozicije: sobarica (100 prijava po oglasu), ugostiteljski djelatnik (92 prijave po oglasu) i spremačica (85 prijava po oglasu).

Medijski pokrovitelj projekta 'Poslovi u turizmu' je poslovni tjednik Lider.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.