Share
Tweet
Share
Send to friend

Razgovor za posao u radu s djecom

Iako na razgovorima za posao postoje neka uobičajena pitanja za koja se uvijek možete pripremiti unaprijed, poslovi iz područja odgoja djece odnosno podučavanja zbog svoje specifičnosti traže i drugačiju pripremu za razgovor.

Razgovor za posao u radu s djecom

Donosimo nekoliko pitanja koja bi vas mogli pitati na razgovoru za posao:  

Zašto želite podučavati?

Na ovo pitanje odgovorite iskreno i od srca. Odgovor: ‘Uvijek sam znao/ znala da želim podučavati djecu’ je dobar, ali profitirat ćete ako iznesete dodatne argumente. Spomenite da volite rad s djecom, pratiti njihov napredak, ali i da uživate prenositi znanje drugima. Ukoliko se radi o poslu u osnovnoj/ srednjoj školi, upoznajte se više s projektima kojima se škola bavi, i usput napomenite da biste kroz razne aktivnosti željeli potaknuti učenike na osobni razvoj. Tako ćete pokazati interes za školom kojoj ste se javili. 

Kako koristite svoje podatke u svojim predavanjima i pomaganju učenicima? 

Čak i ako nemate iskustvo ili evidenciju dosadašnjeg rada, recite na koji biste način koristili podatke kojima raspolažete. To mogu biti specifične informacije o učenicima, pojedincima, specifičnosti koje su se dogodile u vašim dosadašnjim poslovima - uglavnom, svo prikupljeno iskustvo temeljem kojeg ste u svoj rad unijeli drugačije ili inovativne metode rada koje su dale rezultate, pomogle učenicima u savladavanju gradiva, usmjeravanju i prepoznavanju određenih talenata. Ovdje možete govoriti i o timskom radu i drugim zajedničkim aktivnostima koje ste pokrenuli kako biste učenicima pomogli da ostvare individualni ili zajednički cilj. Koje ste njihove vještine prepoznali i u kakve ste ih aktivnosti usmjerili sukladno tim vještinama itd.? 

Možete li uspostaviti autoritet u učionici/ predavaoni? 

U ovom slučaju, najbolji odgovor koji možete dati je da ne tolerirate prekide u predavanjima, ali s druge strane ste svjesni da tiha učionica i nije uvijek najbolja, pa pronalazite načine za maksimizaciju učenja kroz komunikaciju i interaktivnost, a izbjegnete nepotrebne prekide.
Nikako nemojte napomenuti da zbog prekida šaljete studente iz učionice. Iako mislite da ćete zbog toga izgledati oštri i autoritativni, zapravo ćete ostaviti dojam osobe koja ne zna samostalno riješiti problem te sve prebacuje na ravnatelja. Napomenite da ste spremni preuzeti sve potrebne mjere u učionici kako bi potaknuli pozitivnu energiju, te da vam je izbacivanje učenika s nastave zadnja opcija.  

Planirate li se uključiti u dodatne aktivnosti?

Pažljivo pristupite odgovoru na ovo pitanje. Pretpostavljamo da se ne želite odmah na početku godine obvezati da ćete voditi dodatne aktivnosti za djecu/ učenike dok ne znate na koji način će vaš posao funkcionirati. Napomenite kako vam je važnije da se kvalitetno posvetite učenicima tijekom radnog vremena, ili da ćete otvoriti extra vrijeme za konzultacije, nego što biste voljeli to vrijeme posvetiti nekim aktivnostima u školi koji nisu primarni i u direktnom opisu posla. 

Imate li pitanja za nas? 

Na ovo pitanje ne smijete ponuditi odgovor – ne. Ukoliko se na razgovoru za posao nalazi ravnatelj škole, možete ga pitati koje je predmete on prije nove pozicije podučavao, što voli kod svog posla. 
Isto tako, pitanje ‘Što ovu školu čini odličnim mjestom za rad’ je izvrstan način da pokažete svoj entuzijazam i želju da se što prije prilagodite okruženju. 

Svakako bi vam išlo u korist da se prije razgovora za posao upoznate s okruženjem, možda i upoznate s profesorima koji su zaposleni u toj školi. Povratne informacije osoba koje znaju kako okruženje funkcionira, najbolje je što možete dobiti. 

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.