Share
Tweet
Share
Send to friend

Prosječan milijarder ima 63 godine, a prvu milijardu stječe u 40-ima

Broj novih milijardera porastao je za 7 posto, a njihovo cjelokupno bogatstvo za čak 12 posto.

Prosječan milijarder ima 63 godine, a prvu milijardu stječe u 40-ima

Prema najnovijim podacima, ove godine broj milijardera povećan je za čak 155 ljudi, čime je konačan broj milijardera skočio na 2325 ljudi, što je 7 posto povećanje u odnosu na 2013. godinu.

Najviše milijardera ima SAD, gdje je zabilježeno 57 novih bogataša, javlja CNBC.

Azija i Latinska Amerika s Karibima dale su velik doprinos, sa 52 i 42 novih sudionika redom.

"Najbrže rastući segment milijardera, u smislu izvora bogatstva, oni su koji su naslijedili samo dio te postali milijarderi zbog vlastitih poduzetničkih poduhvata", navodi se u izvješću Wealth-X i UBS Billionaire Censusa za 2014., uz napomenu da je 63 posto svih primarnih tvrtki milijardera u privatnom vlasništvu.

U Africi ukupno bogatstvo milijardera raste, no ukupan broj milijardera pada, prije svega zbog nestabilnih društveno-političkih uvjeta. Slična situacija događa se i na Bliskom istoku.

Ipak, ukupno bogatstvo svjetskih milijardera poraslo je za 12 posto, na 7,3 trilijuna dolara.

Prosječni milijarder ima 63 godine, neto vrijednost od 3,1 milijarde dolara, a većina bogataša svoju prvu milijardu dolara zaradi tek u kasnim četrdesetima.

Gotovo 90 posto milijardera je u braku, 6 posto njih su razvedeni, 3 posto su samci te 2 posto udovaca.

Za milijardere top pet industrija financije su i bankarstvo, industrijski konglomerati, nekretnine, proizvodnja i tekstil te odjeća i luksuzna roba.

Šezdeset i pet posto milijarderki je u braku, 10 posto njih je razvedeno, 4 posto milijarderki je samo, a 21 posto je udovica.

One se bave sličnim industrijama kao i njihovi muški kolege, ali razlika je u tome što su mnoge pokrenule neprofitne i društvene organizacije.

Izvor: Večernji list 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.