Share
Tweet
Share
Send to friend

Prestanite brinuti o poslu i fokusirajte se na karijeru

Godinama smo govorili poslodavcima "Pobrinite se da provedete vrijeme planirajući svoje poslovanje, ne samo ispunjavajući narudžbe i ispostavljajući fakture."

Prestanite brinuti o poslu i fokusirajte se na karijeru

Za poduzetnika, to znači izdvojiti u rasporedu vrijeme za kreiranje plana koji podrazumijeva promišljanje o budućnosti. Uvijek će biti tekućih poslova koji odvlače pažnju, ali uvijek je potrebno sačuvati vrijeme za dugoročno planiranje.

Isto pravilo zapravo vrijedi i za sve ostale zaposlenike.

Koliko god mislimo o svojim svakodnevnim obavezama na poslu, toliko bismo se trebali fokusirati i na promišljanje o vlastitoj karijeri. Ali, koliko nas to zaista i radi?

Često mislimo "Bit ću izvrstan u svom poslu pa će i sve ostalo doći na svoje mjesto." Nadajmo se. Ali što ako se stvari promijene?

Čak i zaposlenici koji su mislili da rade u stabilnim tvrtkama odjednom bi se našli u situaciji da je njihovo radno mjesto upitno. Oni pak koji imaju stabilne poslove rijetko razmišljaju o tome je li njihov trenutni posao u skladu s ciljevima koje su sami sebi postavili u razvoju vlastite karijere. Imate li uopće cilj kako ćete razvijati svoju karijeru (osim udovoljiti šefu i dobiti priznanje za uloženi trud)?

Svatko je kovač svoje sreće. Doslovno.

Moderni poslovi razlikuju se od onih koje su obavljali naši roditelji i utoliko što danas svatko od nas, na neki način, mora razmišljati kao poduzetnik. Mora promišljati o sebi, svojoj budućnosti i gdje će biti za pet godina, jer je pet godina u današnje vrijeme iznimno dug period (prema nekim istraživanjima, prosječan zaposlenik današnjice tijekom svoje karijere promijenit će 11 poslova).

Nije dovoljno raditi svoj posao 'odlično', već i promišljati što bismo voljeli raditi za godinu-dvije od danas. Moramo kreirati vlastite planove i znati ih odvojiti od planova koje naš poslodavac ima s nama.

Naime, neki poslodavci i menadžeri nemaju plan razvoja karijere svojih zaposlenika. Ne žele promjene. Upravo iz tog razloga, uz posvećenost obavljanju posla iznimno je važno da ste posvećeni i promišljanju o razvoju vlastite karijere. Na kraju krajeva, vaš plan je taj koji mora izvući deblji kraj, jer ako si dozvolite da vaša sudbina u potpunosti ovisi o planovima vašeg poslodavca, to može, ali i ne mora ispasti pozitivno za vas.

Kako kreirati plan razvoja karijere?

Započnite tako što ćete sami sebi postaviti ova pitanja:

  • Pod pretpostavkom da moj poslodavac ne planira nikakve promjene u razvoju moje karijere, želim li i za godinu dana raditi ovaj posao? Hoću li u toj godini naučiti nešto ili steći iskustvo koje će doprinijeti mom životopisu ili je ovo posao u kojem više ne mogu napredovati? 
  • Ostanem li u ovoj tvrtki, koja je sljedeća radna pozicija do koje mogu napredovati, a kroz koju mogu nastaviti raditi ono što volim, razvijati se i doći u kontakt s drugim tvrtkama?
  • Da razmišljam o davanju otkaza iduće godine, koju vrstu posla bih tražio? Koji poslodavci imaju problem za koji im ja mogu ponuditi rješenje?

Kad promislite o svojoj karijeri, osjećat ćete se moćnije i vidjet ćete da neovisno o tome kakav je vaš trenutni odnos s vašim šefom, dugoročno to zapravo i nije bitno, jer je to samo jedna epizoda na vašem putu. Kojim smjerom točno idete, ovisi o vama, ne o vašem šefu ili nekom drugom. Naime, jedino vi možete definirati u kojem će se smjeru razvijati vaša karijera i što ćete učiniti da ostvarite svoje ciljeve.

Izvor: Monster

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.