Share
Tweet
Share
Send to friend

6 osobina koje poslodavci traže u vama

Iskustvo, relevantno obrazovanje i pismenost važni su kada se prijavljujete na neki oglas za posao.

6 osobina koje poslodavci traže u vama

Ipak, brojna istraživanja pokazuju da u posljednje vrijeme poslodavci traže više od impresivnih stavki u životopisu. Odnosno, priča se ne svodi samo na ono što možete raditi, već i na način kako to radite.

Ovo su neke osobine koje poslodavci u vama traže kada donose odluku o zapošljavanju:

1) Samopouzdanje

Većina poslodavaca smatra da upravo ova osobina nedostaje najvećem broju kandidata, piše Lifehack. Koja je svrha dobrog životopisa, ako nije popraćen čvrstim stiskom ruke? Prvi dojam je izrazito važan, a svaki poslodavac brzo će izgubiti interes ako izbjegavate kontakt očima. Ako sami ne vjerujete u sebe, neće ni nitko drugi.

2) Profesionalnost

Prema rezultatima jednog istraživanja čak 86% tvrtki od kandidata traži profesionalnost. Ovo nije ograničeno samo na posao, već je bitno i prilikom ostavljanja upečatljivog prvog dojma. Dva načina kako to možete postići je da, prvo, na razgovor dođete pristojno odjeveni, a drugi, da pokazujete poštovanje prema sugovorniku.

3) Otvorenost prema novim iskustvima

Ovo podrazumijeva kreativnost, otvorenost prema tehnološkim inovacijama i potrebu za raznolikošću. Onaj tko je otvoren za nova iskustva također je zaposlenik koji se neće ograničavati na izvršavanje samo rutinskih zadataka. Kako je u pitanju pojedinac koji će uvijek tražiti priliku za osobni razvoj, bit će sretan kada može preuzeti odgovornost za pojedine zadatke. Zaposlenik koji je voljan riskirati i isprobavati nove stvari odličan je kandidat za tvrtku.

4) Intelektualna znatiželja

Ona se dokazuje na dva načina: sposobnost rješavanja problema i želja za učenjem. Znatiželjan zaposlenik želi znati kako funkcioniraju poslovni procesi. Takav zaposlenik prati razvoj tehnologije i pronalazi inovativne načine rješavanja problema.  To donosi i svježinu u poslovanje, a upravo to poslodavci traže.

5) Raspoloživost

Osoba koja pokazuje da je otvorena za suradnju pokazuje i kvalitete kao što su požrtvovnost, otvorenost, velikodušnost i pouzdanost. Takva osoba voljna je pomoći drugima i potrebe tima staviti ispred vlastitih potreba na radnome mjestu. Ovakav tip zaposlenika idealan je mentor novim zaposlenicima, zrači pozitivnom energijom i povećava produktivnost na radnome mjestu, jer zahvaljujući svojoj želji za pomaganjem daje podršku cijelom sustavu.

6) Samostalnost

Razlog zašto poslodavci traže ovu osobinu kod zaposlenika je jednostavan: na ovaj način izbjegava se mikromenadžment. Zaposlenik koji posjeduje ovu kvalitetu svjestan je svojih zaduženja i nitko mu ne mora govoriti što treba raditi. Takva osoba je učinkovita, spremno prihvaća izazove i pokazuje visok stupanj samostalnosti u obavljanju posla. Osoba koja na ovaj način funkcionira u poslu ima i puno zanimljivih primjera iz svog dosadašnjeg rada koje može prepričati poslodavcu na razgovoru za posao.

Svaki kandidat je po nečemu poseban međutim, ako ste spremni poslodavcu pokazati da ste profesionalni, samostalni i ugodni za suradnju poslovne ponude ne bi smjele izostati.

Razmislite, koje od ovih osobina posjedujete, a na kojima biste još mogli poraditi. Na razgovoru za posao svakako se potrudite poslodavcu demonstrirati neke od ovih osobina – kroz svoj nastup tijekom razgovora, ali i isticanjem konkretnih primjera iz dosadašnjeg radnog iskustva, školovanja i sl.

Izvor: Lifehack 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.