Share
Tweet
Share
Send to friend

Porodiljni dopust i mirovanje radnog odnosa

Radnik, koji u tijeku korištenja prava namjerava mijenjati način korištenja tog prava, obvezan je najmanje 30 dana prije nastanka te promjene ili prije ponovnog uspostavljanja neiskorištenoga pripadajućeg prava, pismeno obavijestiti poslodavca.

Porodiljni dopust i mirovanje radnog odnosa

Pitanje; 

Nalazim se u stalnom radnom odnosu, a od 23.01.2014. koristim pravo na rodiljni i roditeljski dopust koji mi istječe 31.01.2015. Nakon toga želim koristiti pravo na mirovanje radnog odnosa do 3. godine života djeteta. 

Pitanja glase: Da li nakon isteka roditeljskog dopusta mogu iskoristiti cijeli godišnji odmor iz 2014. godine, a prije nego što počnem koristiti pravo na mirovanje radnog odnosa? Koliko unaprijed moram obavijestiti poslodavca o namjeri korištenja prava na mirovanje tj. kojim člancima je taj rok reguliran u novom Zakonu o radu odnosno u Zakonu o rodiljnim i roditeljskim potporama?

Odgovor; 

Sukladno članku 47. Zakona o rodiljnim i roditeljskim potporama, radnik, koji u tijeku korištenja prava namjerava mijenjati način korištenja tog prava, obvezan je najmanje 30 dana prije nastanka te promjene ili prije ponovnog uspostavljanja neiskorištenoga pripadajućeg prava, pisano obavijestiti svog poslodavca o toj namjeri.

Na pisanu obavijest poslodavac je dužan izdati pisanu izjavu o svojoj suglasnosti o iskazanoj namjeri radnika, s mogućnošću neprihvaćanja te namjere za razdoblje od najviše 30 dana pod uvjetima utvrđenim propisima o radu. Nakon proteka rodiljnog i roditeljskog dopusta možete koristiti godišnji odmor, ali u suglasnosti s poslodavcem.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.