Share
Tweet
Share
Send to friend

Hrvatski grad u kojem nedostaje radne snage!

Nedostaje radne snage - električara, strojara, inženjera.

Hrvatski grad u kojem nedostaje radne snage!

Stipendiraju sve svoje studente, nemaju problema s natalitetom - stalno dograđuju vrtić. Velik uspjeh živi se - u malom Humu na Sutli. Tu se živi od stakla. Tamo je jedina  tvrtka za proizvodnju staklene ambalaže u Hrvatskoj.

"Stalni prihodi, regresi, božićnice, godišnji, dobra okolina, imam razloga biti zadovoljan", rekao je zaposlenik Krunoslav za Novu TV.

Zadovoljni su svi jer posla ima. Na godinu proizvedu gotovo milijardu boca, a svaka ima svog kupca - što na domaćem, što na inozemnom tržištu. "Treba raditi, treba dobro planirati, treba poštivati ljude koji tu rade - jer silne investicije ne znače ništa ako nemate dobar kadar", smatra Josip Debeljak, direktor logistike.

A da bi se boca napravila, potreban je kalup. On se izrađuje u susjednom pogonu. Iz njihovih kalupa zapravo izlazi svaka šesta boca na svijetu. I plastika koju koristimo dolazi iz ovog mjesta.

Poslovati u Hrvatskoj je izazovno, prevedeno s poslovnog - teško! "Naš proračun pune isključivo zaposleni", kaže općinski načelnik Zvonko Jutriša.

Zaposleni ljudi - visok i natalitet. Na godinu se rodi 60-tak djece. Vrtić su morali nadograđivati. "Dodjeljujemo jednokratne pomoći. Za prvo dijete dvije tisuće, za drugo četiri tisuće, treće šest tisuća, osam tisuća i tako redom. U vrtiću pomažemo sa 60 posto troškova pokrivamo troškove ekonomske cijene vrtića", kaže Jutriša. A kada djeca jednoga dana knjigu o Ježevoj kućici zamijene knjigama na fakultetu bit će osigurani i kao studenti jer općina svakom studentu daje stipendiju od 500- tinjak kuna.

Stipendist je bio i Krunoslav. Hum na Sutli nikad ne bi mijenjao. "Nema gužve, u zagrebu u sedam sati ujutro, osam sati ujutro  - svi trube, svi stoje", kaže Krunoslav Antonić. Gužve ovdje nema iako je ovo općina u kojoj se radi. A nedostaje radne snage - električara, strojara, inženjera.

Izvor: Dnevnik.hr 

Fotografija: humnasutli.hr 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.