Share
Tweet
Share
Send to friend

Elena Cvjetković: Sposobnosti i vještine: kruške i jabuke u vašem životopisu

Često u svakodnevnom govoru koristimo i miješamo jedan i drugi izraz, često u životopisu napišete „sposobnost rada u timu“ a da ste mislili na značenje u smislu vještine. Nije isto.

 

U pisanju svog životopisa sasvim ste sigurno obratili pažnju kako biste ga prilagodili onome što poslodavac traži, istaknuli svoje „jake“ strane, opisali svoje sposobnosti i vještine koje vas čine najboljim mogućim izborom za željeno radno mjesto. Ako ste duže u potrazi za poslom, sasvim sigurno ste primjetili da je formalna naobrazba nešto što će svi poslodavci od vas očekivati, ali pouzdano neće biti presudna, uostalom to je već odavno, bez obzira na krizu na tržištu rada, prisutno i poznato. 

Svake godine rade se istraživanja u svijetu o tome koje su to osobine zaposlenika koje poslodavci smatraju bitnima. Kriteriji se mijenjaju, globalno. I nemojte misliti da to u Hrvatskoj „nema veze“, da je to neka „strana patka“ koja kod nas nema nikakvog značaja. Jer ima. To je ono što i naši poslodavci govore kad kažu da im je teško naći kvalitetne radnike.Nedavno istraživanje američkog udruženja NACE (The National Association of Colleges and Employers), uz napomenu da je u ovom sustavu razvidno jasna povezanost obrazovanja i zapošljavanja, ukazalo je na deset najpoželjnijih vještina zaposlenika koje će biti na cijeni 2015. Pri samom vrhu navodi se vještina rada u timu i brzo rješavanje problema. Slijede vještine verbalne komunikacije s ljudima unutar i izvan organizacije, kao i vještine planiranja, organizacije i definiranja prioriteta. 

Sposobnost ili vještina?

Često u svakodnevnom govoru koristimo i miješamo jedan i drugi izraz, često u životopisu napišete „sposobnost rada u timu“ a da ste mislili na značenje u smislu vještine. Nije isto. Sposobni možda jeste za rad u timu, ali pravo je pitanje jeste li tome vješti? Kako se vaša vještina iskazuje? Pohvalili ste se da imate razvijene sposobnosti komunikacije? Izvrsno. Što ne znači da iste znate pokazati umješno i vješto...a upravo u tome i jest razlika. 

Krenimo zato od same definicije. Vještina je općenito naučen il stečen dio ponašanja. Sposobnost je preduvjet za ostvarivanje vještina. Sposobnosti su urođene i razvijaju se (ili ne), a vještine su naučene. Od stupnja sposobnosti zavisi i nivo stjecanja vještina. Neke stvari vam jednostavno „idu“ bolje: to je kada prepoznate da vam, na primjer, komunikacija s ljudima čini zadovoljstvo i u tome ste uspješni. Možda ćete reći za sebe da ste za to „prirodni talent“, a možda ćete prepoznati svoju vještinu i dalje raditi na njoj i razvijati je, „brusiti svoje oružje“. Vještine predstavljaju naučene ili stečene načine ponašanja. Mogu se naučiti. Možda je neke čak potrebnije „odučiti“, nego naučiti, ako su stečene u sasvim pogrešnom obliku: za to je ključna samoprocjena svojih vještina. Sposobnost je pojam koji se prvenstveno odnosi na predispoziciju pojedinca za uspješno obavljanje određene aktivnosti, neovisno o iskustvu. Postoje razne vrste sposobnosti, senzorne, motorne, mehaničke i intelektualne, no obzirom da mi govorimo o onome što poslodavci traže a vi pišete u životopisu i naglašavate u razgovoru, onome što može presuditi između dvoje kandidata, vratimo se vještinama. 

„Meke vještine“, upravo one koje su presudne za poslodavca su upravo ono, što često ističem, što vas ne uče tijekom formalnog školovanja! Za to morate sami uložiti dodatni napor: na tržištu postoji zaista puno ponuda raznih oblika neformalnog obrazovanja, od grupnih tečajeva do individualnog rada s coachem, prilagođenog osobi, trenutnom stanju i željenom napretku. Da biste stekli neku vještinu nije važno samo imati sposobnost i dar, već je i uvježbati, razvijati, nadopunjavati novim znanjima, vještinama i iskustvima. Predlažem da odmah pročitate još jednom svoj životopis i odmah prilagodite svoj popis vještina i sposobnosti, uz realan prikaz istih i plan kako razviti/naučiti neku staru/novu vještinu! 

Elena Cvjetković

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.