Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako otkriti dobrog kandidata već kroz životopis

Dobar životopis uz malo truda nije teško napisati, ali na što se treba fokusirati prilikom čitanja?

Kako otkriti dobrog kandidata već kroz životopis

Evo nekoliko savjeta koji će vam pomoći da ne diskvalificirate potencijalno dobre kandidate: 

1) 'Praznine' u radnom iskustvu 

Uobičajeno je mišljenje da 'rupe' u životopisu nisu dobar znak, ali to ne mora uvijek biti slučaj. 

Nemojte biti previše kritični, postoji puno dobrih razloga zašto netko ima pauzu između dva posla ili mu je školovanje trajalo dulje od uobičajenog - možda je u pitanju žena koja se posvetila obitelji, a sada želi ponovo raditi. Nemojte odmah otpisati kandidata zato jer mislite da u 'pauzi' nije radio ništa, ali na razgovoru za posao doznajte kako je kandidat provodio to vrijeme. Ukoliko je osoba vrijeme između dva posla iskoristila za stjecanje novog iskustva (volontiranje) ili za edukaciju (prekvalifikacija, informatički, tečaj stranog jezika i sl.), razvoj hobija, sve su to znakovi da pred sobom imate kvalitetnog kandidata. 

2) Čuvajte se kandidata koji često mijenjaju poslove 

Kada netko tek započinje razvijati karijeru logično je da će nastojat stjecati što više radnog iskustva. Ipak, kandidat koji na jednom poslu provede jedva šest mjeseci, ozbiljno dovode u pitanje svoju lojalnost poslodavcu i tvrtki. Nitko ne želi ulagati u razvoj osobe koja će brzo otić raditi za nekog drugog. Naravno, uzmite u obzir da je u pojedinim zanimanjima promjena posla očekivana, posebno ako su u pitanju ljudi koji rade (ili su radili) sezonske poslove. 

3) Razumijevanje mekih vještina 

Prilikom zapošljavanja uzmite u obzir osobu u cijelosti, a ne samo obrazovanje i kvalifikacije. Većinu poslova moguće je savladati u brzom vremenskom periodu, dok meke vještine ne posjeduje svatko, a jako su bitne za međuljudske odnose i poslovnu komunikaciju općenito. Zbog toga je korisno zamoliti kandidata da prepriča neku poslovnu ili životnu situaciju koja će pokazati do koje su mjere izražene one vještine koje se ne stječu obrazovanjem. 

Obratite pažnju na hobi kojim se osoba bavi, na dijelove životopisa koji govore o sudjelovanju u timskom radu ili poštivanju rokova. 

Dobar je onaj životopis temeljem kojeg jedva čekate upoznati autora. 

Više o važnosti mekih vještina pročitajte u novom savjetu Elene Cvjetković u rubrici MojCoach

Izvor: LinkedIn

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.