Share
Tweet
Share
Send to friend

"Kako čitam vaš životopis"

James Caan, investitor i izvršni direktor Hamilton Bradshaw Grupe i Recruitment Entrepreneur govori o tome kako poslodavci iščitavaju životopise.

"Kako čitam vaš životopis"

Ovo su stvari za koje Caan misli da su podjednako bitne za poslodavce kao i za tražitelje posla kada je u pitanju čitanje odnosno sastavljanje životopisa.

'Rupe' u životopisu

Poznato je da praznima unutar životopisa nije dobar znak, ali ne znači da kandidata odmah treba diskvalificirati, smatra Caan i savjetuje poslodavcima da ne budu previše oštri - postoji mnogo razloga zbog čega je netko bio nezaposlen određeno vrijeme.

Ako vam poslodavac, unatoč prazninama koje imate u životopisu, želi dati priliku i zove vas na razgovor za posao najgore što možete napraviti je da za te 'praznine' ne ponudite objašnjenje. Promislite kako ćete obrazložiti zbog čega u određenom vremenskom razdoblju niste radili, zbog čega ste neki posao napustili nakon svega nekoliko mjeseci rada i sl.

Ovo je tema koja će se sigurno pojaviti na razgovoru za posao, stoga je bitno da ste pripremljeni. Ponudite iskren ali pozitivan odgovor, pojasnite čime ste se bavili u razdoblju kada niste radili, a što bi moglo biti zanimljivo poslodavcu (edukacija, stjecanje novih znanja kroz hobi, čitanje stručne literature, usvajanje novih znanja - bilo da ste samouki ili kroz komunikaciju s drugima). Nije toliko bitno zašto ste bili bez posla, već na koji ste način provodili to vrijeme.

'Skakutanje' s jednog posla na drugi

Previše kratkih poslova u životopisu na prvi pogled nije dobar znak za nijednog poslodavca. Na početku karijere to je razumljivo jer mladi ljudi nastoje stjecati što više različitog radnog iskustva i traže svoje mjesto na tržištu rada, otkrivaju nova područja razvoja i mogućnosti napredovanja. Takva praksa ima smisla i kada su u pitanju sezonski poslovi.

Međutim, kako godine iskustva rastu, poslovi od nekoliko mjeseci postaju sve manje poželjna stavka u životopisu i ostavljaju dojam da kandidat ne može zadržati fokus, da je neozbiljan i nepouzdan (a nijedan poslodavac ne želi takvog zaposlenika). 

Umjesto da u životopisu nabrajate sve poslove koje ste do sada obavljali, radije izdvojite samo one koji su blisku poslu na koji se sada prijavljujete. Na taj način poslodavac prilikom čitanja vašeg životopisa ima uvid u ono radno iskustvo i vještine koje su mu bitne, vaš životopis je kraći (time i pregledniji). Uvijek možete napomenuti da ste radili i druge poslove (te ih samo ukratko pobrojati), a na taj način odmah dajete do znanja i da niste imali 'prazan hod' između poslova, čime ste otklonili problem iz prethodne točke.

Razumijevanje mekih vještina

Tražitelji posla često puta ne razumiju važnost isticanja mekih vještina u životopisu, a upravo su to vještine koje su poslodavcima možda i važnije od vašeg radnog iskustva.

Prilikom zapošljavanja poslodavac ne gleda samo vaše obrazovanje ili stručno znanje, već i cjelokupni karakter. Želi biti siguran da ćete se uklopiti u njegov radni tim, da će vaše komunikacijske vještine i druge osobine ličnosti biti kompatibilne onima koje posjeduju njegovi zaposlenici. Nitko ne želi zaposliti osobu koja će u skladnu radnu atmosferu unijeti kaos, pa makar bio u pitanju i najveći stručnjak!

Meke vještine poslodavci najlakše iščitavaju iz hobija kojim se bavite ili iz aktivnosti kao što je vođenje projekta, rad u timu ili rad na pozicijama gdje je rješavanje tekućih pitanja ili konfliktnih situacija bila česta pojava. Potrudite se da molba i životopis ne pokazuju samo vaše radno iskustvo, već i vašu osobnost.

Prije definiranja mekih vještina u svom životopisu pročitajte savjet coacha Elene Cvjetković na temu Sposobnosti i vještine: Kruške i jabuke u vašem životopisu, kao i ostale korisne savjete u rubrici MojCoach.

Izvor: LinkedIn 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.