Share
Tweet
Share
Send to friend

Uspjeh se mjeri vremenom, ne novcem

Profesor na sveučilištu Babson College u SAD sa svojim je studentima vodio dinamičnu raspravu o stjecanju bogatstva.

Uspjeh se mjeri vremenom, ne novcem

Većina studenata, tvrdi profesor, njeguje pogrešna uvjerenja o uspjehu - smatraju kako je uspjeh pojedinca ekvivalentan količini novca koju zarađuje, dakle, da je pojedinac uspješniji kada zarađuje više novca. 

Primjerice, milijarde dolara koje Bill Gates godišnje zarađuje, ne potvrđuje nužno da je uspješan u životu, kaže profesor. Ako dostignete visoku razinu financijske sigurnosti, kada više ne morate brinuti o budućim financijskim izdacima, ne znači nužno da ste uspješni jer, ako ste toliko novca zaradili radeći posao koji vas iznutra ispražnjava i ne čini sretnima, trebali biste se zapitati što to radite sa svojim životom, tvrdi. Dakle, uspjeli ste ako ste pronašli način kako produktivno iskoristiti svoje vrijeme te naučili kako u tome istinski uživati, šokirao je svoje studente, naviknute na dinamičnu svakodnevicu u kojoj novac biva središtem svega. 

Profesor smatra kako je za pojedinca u životu najvažnije raditi posao koji voli i koji ga ispunjava jer na taj način ostvaruje sebe kao osobu te kvalitetno koristi svo svoje vrijeme, što uključuje i opuštenije provođenje slobodnog vremena, izvan posla. Novac, zatim, dolazi kao izvrsna nadopuna ispunjenom i uspješnom životu, posebnice u okvirima današnjice, kada naizgled vremena ima sve manje. 

Izvor: nezavisni.hr 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.