Share
Tweet
Share
Send to friend

Intervju: Kako odgovoriti na pitanje o konfliktima?

Konflikti na radnome mjestu nisu ništa neobično. Što učiniti kada vas poslodavac zamoli da mu opišete takvu situaciju?

Intervju: Kako odgovoriti na pitanje o konfliktima?

Na razgovoru za posao poslodavac vas može pitati da mu opišete neku konfliktnu situaciju u kojoj ste se našli te kako ste ju riješili. Odgovor otkriva puno o vašem načinu razmišljanja, kako se nosite sa stresnim situacijama itd.

Nekoliko je vrsta konfliktnih situacija koje možete iskoristiti kako biste odgovorili na ovo pitanje, ali izbor ovisi i o tome kako je poslodavac točno postavio pitanje.  Jedan savjet svakako imajte na umu:

Nemojte reći da se nikada niste našli u konfliktnoj situaciji na radnome mjestu ili drugdje.

Prvo, to nije istina. Neovisno o vašem zanimanju, neku vrstu konflikta ste iskusili, bilo da su u pitanju vaši kolege, nadređeni ili podređeni. Drugo, nitko nije toliko savršen. Treće, ostavit ćete dojam da izbjegavate odgovor na pitanje.

1) Konflikt s kolegom

Kako ste riješili konflikt koji ste imali s kolegom jedno je od najčešćih pitanja koje ćete čuti kada je u pitanju tema rješavanja sukoba na radnome mjestu. Vodite se ovim savjetima:

  • Nemojte kriviti kolegu o kojem govorite. Nije bitno jeste li u pravu vi ili on.
  • Nemojte izostaviti nijednu informaciju i nemojte lagati. Na kraju objasnite što ste naučili iz ovog iskustva.
  • Opišite kakav je bio odnos s kolegom nakon sukoba. Ako se konflikt uspješno riješili i nastavili dobro surađivati, to je dobar znak.

Ukoliko je problem bio ozbiljne prirode i za pomoć ste tražili nadređenog, istaknite to jer time pokazuje da znate kada problem treba dići na višu razinu. Ipak, oprez. Ako je u pitanju konflikt koji ste trebali riješiti sami poslodavac bi mogao pomisliti da niste u stanju samostalno rješavati konfliktne situacije.

2) Konflikt s nadređenim

Pokazuje kako se nosite s napetim situacijama i znate li slušati naređenja kada je to potrebno. Ovakvih priča nema puno, ali poslodavcu daju dobru predodžbu kakvi ste u radu s nadređenima. Prilikom opisa ovakvog iskustva imajte na umu sljedeće:

  • Ne govorite loše o nadređenom, čak i ako ste vi bili u pravu. Inače ćete ostaviti dojam da ne poštujete autoritet.
  • Objasnite zašto mislite da nadređeni nije bio u pravu. To nije isto kao i govoriti loše o nekome. Opišite i kako ste se pritom osjećali te kako je došlo do sukoba.
  • Ako vam je nadređeni rekao da napravite nešto, a to nije bilo korektno, objasnite situaciju u detalje. Posebno ukoliko ste problem odlučili riješiti na još višoj razini.

3) Konflikt s onim kome ste vi nadređeni

Ako ste bili nadređeni gotovo je normalno da ste se sukobljavali sa svojim zaposlenicima. Kako ste rješavali takve situacije puno govori o vašim liderskim sposobnostima:

  • Ako ste 'pobijedili' u sukobu, objasnite zbog čega se to dogodilo. Objasnite zašto ste smatrali da je bitno donijeti neku odluku, kako ste ju objasnili zaposlenicima, zašto je došlo do sukoba. Nemojte svoju odluku argumentirati stavom da ste vi šef i da zato imate pravo davati naređenja i očekivati poslušnost. Poštovanje ne proizlazi iz položaja ili titule već ga treba zaslužiti.
  • Opišite kakav je zaposlenik bio u pitanju kako biste poslodavcu pokazali kako se nosite s različitim tipovima ličnosti.
  • Ako je u sukobu zaposlenik taj koji je bio u pravu, objasnite što se dogodilo nakon konflikta. Pokažite da ste velikodušni i fleksibilni te da znate priznati kada pogriješite.

Ostali savjeti koji će vam olakšati da objasnite konfliktnu situaciju prilikom razgovora za posao:

  • Uvijek ispričajte istinitu priču. Nemojte govoriti o hipotetskim situacijama. Čak i ako je pitanje postavljeno na takav način, radije pružite konkretan primjer, ako ga imate.
  • Pazite na ton. Ne budite ljuti, ironični ili sarkastični. Držite se činjenica i isključite emocije.
  • Pripremite se na neočekivano pitanje. Možda će vas poslodavac tražiti da opišete kako ste riješili konflikt koji ste imali s prijateljem ili na javnom mjestu.
  • Potrudite se da svaka priča o konfliktu ima poruku: što ste iz tog iskustva naučili.
  • Završite priču u pozitivnom tonu.

Izvor: hubpages.com

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.