Share
Tweet
Share
Send to friend

Što učiniti kada vas otkaz čeka nakon povratka s bolovanja?

Pream zakonu o radu, privremena spriječenost za rad uslijed bolesti ili ozljede (bolovanje) ne predstavlja opravdani razlog za otkazivanje ugovora o radu.

Što učiniti kada vas otkaz čeka nakon povratka s bolovanja?

Pitanje;

Radim kod istog poslodavca 2 godine i 10 mjeseci. Posljednjih 6 mjeseci radim na neodređeno. U tih 2 god i10 mjeseci nisam koristila ni jedan dan bolovanja do prije 2 tjedna. Bolujem od skolioze i kifoze te su mi ortoped i fizioterapeut prepisali terapije zbog kojih sam na bolovanju. Šefu sam uredno najavila od kojeg datuma krećem s terapijama te mu donijela potvrdu o bolovanju. Sad vidim da traži novu radnicu i od nekoliko ljudi sam saznala da otkaz slijedi meni nakon povratka s bolovanja. 

Zanima me kakav otkaz on meni moze dati, dal da opće potpisujem što prije savjetovanja s nekim stručnim i kakva su moja prava?

Odgovor;

Sukladno članku 117., stavak 1. Zakona o radu, privremena spriječenost za rad uslijed bolesti ili ozljede (bolovanje) ne predstavlja opravdani razlog za otkazivanje ugovora o radu. Dakle, u slučaju da Vam poslodavac otkaže ugovor o radu zbog korištenja bolovanja, možete protiv poslodavca pokrenuti spor radi utvrđenja otkaza ugovora o radu nedopuštenim. 

Svakako Vam preporučujem da se u slučaju primitka otkaza ugovora o radu svakako konzultirate s predstavnikom sindikata ili odvjetnikom. Također pripazite na činjenicu da u roku od petnaest dana od dostave odluke otkazu zahtijevate od poslodavca ukidanje i povlačenje otkaza. Ako poslodavac u roku od petnaest dana od dostave Vašeg zahtjeva ne udovolji tom zahtjevu, tada morate u daljnjem roku od petnaest dana zahtijevati zaštitu povrijeđenog prava pred nadležnim sudom.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.