Share
Tweet
Share
Send to friend

Pravo na godišnji odmor tijekom otkaznog roka

Otkazni rok teče i za vrijeme korištenja godišnjeg odmora, odnosno korištenje godišnjeg odmora nije navedeno kao razlog za vrijeme kojeg otkazni rok ne teče.

Pravo na godišnji odmor tijekom otkaznog roka

Pitanje; 

Može li se za vrijeme otkaznog roka koristiti Godišnji odmor a da isti ne produži trajanje otkaznog roka? Ima li radnik pravo na godišnji tijekom otkaznog roka ( ukoliko radnik otkazuje Ugovor o radu)?

Odgovor;

Sukladno odredbi članka 121., stavak 1. Zakona o radu, otkazni rok teče i za vrijeme korištenja godišnjeg odmora, tj. korištenje godišnjeg odmora nije navedeno kao razlog za vrijeme kojeg otkazni rok ne teče (kao što je to npr. rodiljni dopust). 

Radnik može koristiti godišnji odmor i za vrijeme trajanja otkaznog roka ako se tako dogovori s poslodavcem. Sukladno odredbi članka 85. Zakona o radu, raspored korištenja godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac. Pri utvrđivanju rasporeda korištenja godišnjeg odmora poslodavac mora uzeti u obzir potrebe organizacije rada te mogućnosti za odmor raspoložive radniku. Poslodavac također mora radnika najmanje 15 dana prije korištenja godišnjeg odmora obavijestiti o trajanju godišnjeg odmora i razdoblju njegova korištenja. Važno je i napomenuti da jedan dan godišnjeg odmora radnik ima pravo, uz obvezu da o tome obavijesti poslodavca najmanje tri dana prije njegova korištenja, koristiti kada on to želi, osim ako posebno opravdani razlozi na strani poslodavca to onemogućuju.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.