Share
Tweet
Share
Send to friend

Kako ostvariti pravo na više od 4 tjedna godišnjeg?

Radnik za svaku kalendarsku godinu ima pravo na godišnji odmor od najmanje četiri tjedna.

Kako ostvariti pravo na više od 4 tjedna godišnjeg?

Pitanje; 

Gledao sam Zakon o radu (NN 93/14) koji je na snazi od 07.08.2014., te imam jedno pitanje. Vidim da je minimum za godišnji odmor koji zakon propisuje 4 tjedna. Mene interesira kako se ostvaruje pravo na više od ta 4 tjedna. Kao npr. sa stažom, stručnom spremom, itd.

Odgovor; 

Točno ste primijetili da je u Zakonu o radu, članak 77., stavak 1., određeno da radnik za svaku kalendarsku godinu ima pravo na godišnji odmor od najmanje četiri tjedna, a maloljetnik i radnik koji radi na poslovima na kojima, uz primjenu zaštite zdravlja i sigurnosti na radu, nije moguće zaštititi radnika od štetnih utjecaja u trajanju od najmanje pet tjedana.

Stavkom 2. istog članka Zakona o radu, određeno je da kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu može se utvrditi trajanje godišnjeg odmora duže od gore navedenih četiri ili pet tjedana.

Dakle, ako kolektivnim ugovorom, sporazumom sklopljenim između radničkog vijeća i poslodavca, pravilnikom o radu ili ugovorom o radu nije određeno trajanje godišnjeg odmora duže od minimalnog, tada se uvijek primjenjuje minimalno trajanje godišnjeg odmora, bez obzira na odrađeni staž, stručnu spremu, socijalne uvjete i slično.

Bitno je napomenuti da osoba s invaliditetom ima pravo na minimalno trajanje godišnjeg odmora od pet tjedana, sukladno odredbi članka 12. Zakona o profesionalnoj rehabilitaciji i zapošljavanju osoba s invaliditetom.

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.