Share
Tweet
Share
Send to friend

Pravnik odgovara: Otkazni rok i isplata neiskorištenog godišnjeg odmora

Raspored godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac, u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu i Zakonom o radu. Pri utvrđivanju rasporeda godišnjeg odmora moraju se uzeti u obzir potrebe organizacije rada te mogućnosti za odmor raspoložive radnicima.

Pravnik odgovara: Otkazni rok i isplata neiskorištenog godišnjeg odmora

Pitanje:

Želim dati otkaz ugovora na neodređeno vrijeme u firmi u kojoj radim 4 godine. Posao je težak i radi se 10, 11 sati, što ja više fizički pa i psihički ne mogu izdržati. Imam 20 dana GO od prošle godine, koje mi nikako neće isplatiti, kao ni prekovremene sate. Pošto sam pročitala da po novom zakonu i GO ulazi u otkazni rok, koji je meni po ugovoru 1 mj., zanima me dali imam pravo odraditi samo one dane što mi nedostaju do 1 mjeseca, a to je nekih 5-6 dana. 

Odgovor: 

Sukladno članku 85. Zakona o radu, raspored godišnjeg odmora utvrđuje poslodavac, u skladu s kolektivnim ugovorom, pravilnikom o radu, ugovorom o radu i Zakonom o radu. Pri utvrđivanju rasporeda godišnjeg odmora moraju se uzeti u obzir potrebe organizacije rada te mogućnosti za odmor raspoložive radnicima. Stoga, u slučaju da redovito kao radnik otkažete ugovor o radu, ne možete samostalno odlučiti koristiti godišnji odmor, bez da ste korištenje godišnjeg odmora dogovorili s poslodavcem.

Jedina iznimka predstavlja stavak 5. istog članka Zakona o radu, koji omogućuje radniku da jedan dan godišnjeg odmora radnik ima pravo, uz obvezu da o tome prethodno obavijesti poslodavca najmanje tri dana ranije, koristi kada radnik to želi, osim ako posebno opravdani razlozi na strani poslodavca to onemogućuju. Ako redovito otkažete ugovor o radu te se ne uspijete dogovoriti s poslodavcem da za vrijeme otkaznog roka iskoristite cijeli godišnji odmor tada Vam je poslodavac dužan po isteku otkaznog roka isplatiti naknadu za cjelokupni neiskorišteni godišnji odmor iz 2014.g. (ako Vam otkazni rok istekne do 30.6.2015.g.) te za razmjerni dio neiskorištenog godišnjeg odmora za 2015.g., sve sukladno članku 82. Zakona o radu.

 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.