Share
Tweet
Share
Send to friend

Oporavak tržišta rada: U prvih 6 mjeseci porast broja oglasa za 18%

U prvih šest mjeseci 2015. na portalu MojPosao objavljeno je više od 11.000 oglasa za posao, što je povećanje od čak 18% u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

Oporavak tržišta rada: U prvih 6 mjeseci porast broja oglasa za 18%

Konobari i kuhari najtraženiji u prvoj polovici godine

Najtraženija zanimanja u prvoj polovici 2015. su: konobar, kuhar, prodavač, programer, prodajni predstavnik, knjigovođa, komercijalist, frizer, vozač te vozač kamiona.

Najtraženija zanimanja prema stručnoj spremi

Srednja stručna sprema

Visoka stručna sprema

Stručna sprema nije bitna

Prodavač

Programer

Konobar

Konobar

Ekonomist

Programer

Kuhar

Medicinski/farmaceutski predstavnik prodaje

Prodajni predstavnik

Prodajni predstavnik

Pravnik

Kuhar

Skladištar

Dipl. inženjer građevine

Prodavač

Najveća ponuda i potražnja zabilježena je u sljedećim kategorijama zanimanja:

-Turizam i ugostiteljstvo - 23% oglasa i 20% životopisa

-Prodaja (Trgovina) - 19% oglasa i 30% životopisa

-Proizvodnja i zanatske usluge - 11% oglasa i 6% životopisa

*u jednom oglasu/životopisu moguće je naznačiti više kategorija zaposlenja

U odnosu na prošlu godinu najveći porast broja oglasa (u prosjeku 50%) zabilježen je kategorijama 'Sigurnost i zaštita', 'Promet, transport i pomorstvo' te 'Skladištenje i logistika'.

S obzirom na vrstu zaposlenja, u prvoj polovici 2015. je objavljeno ukupno 57% oglasa za stalno zaposlenje, što je jednako kao i prošle godine. Također, 51% oglasa pružalo je mogućnost zaposlenja na određeno.

U 5% objavljenih oglasa tražili su se djelatnici za stručno osposobljavanje, a 4% oglasa se odnosilo na studentske poslove (oglasi predviđaju mogućnost obilježavanja više vrsta zaposlenja za isto radno mjesto).

S druge strane, 55% posloprimaca je zainteresirano za stalni posao, dok ih je trećina (33%) zainteresirana za rad na određeno. Za honorarni rad zainteresirano je 15% posloprimaca, dok bi ih se 10% odlučilo na stručno osposobljavanje. 

Iz raspoloživih podataka nije moguće zaključiti je li riječ o posloprimcima koji traže dodatni posao ili posloprimcima koji u nedostatku zaposlenja traže bilo kakav posao.

Najčešće se traže kandidati sa srednjom stručnom spremom

Tijekom prvih šest mjeseci, poslodavci su najčešće tražili kandidate sa srednjom stručnom spremom – u 51% oglasa srednja stručna sprema bila je uvjet za uspješnu prijavu na natječaj.

S druge strane, 55% posloprimaca je u svom profilu na MojPosao portalu kao stupanj obrazovanja navelo srednju stručnu spremu.

Broj oglasa i broj profila tražitelja posla u kojima se zahtijevala odnosno navodila visoka stručna sprema iznosio je 33% oglasa i 17% profila.

Poznavanje stranih jezika, poslodavci su tražili u 52% oglasa.

Poznavanje stranih jezika i informatička pismenost

U najvećem broju oglasa tražilo se napredno poznavanje engleskog jezika (37% oglasa), a osnovno znanje tražilo se u 10% oglasa. Njemački se tražio u ukupno 12% oglasa, a talijanski u 4%. Ostali jezici su manje zastupljeni.

Najviše posloprimaca u svom profilu navodi napredno poznavanje engleskog jezika (38%), dok ih 23% navodi profesionalno poznavanje. Osnovno poznavanje engleskog jezika navodi 19% tražitelja posla.

Njemački jezik je drugi po zastupljenosti –23% posloprimaca navodi osnovno poznavanje njemačkog jezika. Na trećem mjestu nalazi se talijanski čije osnove poznaje 10% tražitelja posla.

U trećini oglasa (33%) traži se poznavanje rada na računalu

Od oglasa u kojima se uvjetuje poznavanje rada na računalu, u većini se traži poznavanje rada u Wordu i Excelu.

U polovici oglasa tražilo se radno iskustvo (55%) i to prosječno 2 godine i 8 mjeseci, što je isto kao i u istom razdoblju prošle godine kada se iskustvo tražilo u 54% oglasa i to u prosjeku 2 godine i 5 mjeseci.

Rast broja oglasa za osobe s invaliditetom

Tijekom prve polovice 2015. godine poslodavci su objavili gotovo 300 oglasa koji su sadržavali oznaku kojom se osobe s invaliditetom potiču na ravnopravno natjecanje za određeno radno mjesto. U odnosu na prošlu godinu, ove je godine takvih oglasa čak 13% više.

Rast oglasa za rad u inozemstvu

Do sada je objavljeno više od 300 oglasa za rad u inozemstvu, što je 29% više nego u istom razdoblju prošle godine. Najviše oglasa za inozemstvo objavljeno je za radna mjesta u Njemačkoj, iza koje slijede Austrija, Mađarska te Slovenija. 

We use cookies to enhance your experience. By continuing to visit this site you agree to our use of cookies. Learn more.